Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Nastavljen rad na projektu koji je svoje postojanje opravdao u godini potresa

Dana 30. ožujka 2020. godine objavljen je članak Upravo zato postoji Lice Grada gdje se nalazi rečenica:

“Jedan od glavnih razloga zašto sam pokrenuo projekt Kulturna dobra jest točno ta misao – želim Zagreb učiniti vječnim, putem mog najdražeg alata – fotografije. S današnjim danom u bazi zagrebačkih fotografija portala Lice Grada nalazi se 47.570 zagrebačkih fotografija. 47.570!! Koliko se tih kadrova neće moći ponoviti, jer tko zna kada će se neke zagrebačke građevine obnoviti, ako se i uspiju obnoviti? Zasigurno će manji dio fotografija pokazati lice Zagreba koje više ne postoji, ali i da je samo jedna fotografija u pitanju – previše je.”

Iz članka Upravo zato postoji Lice Grada

*Danas servis Fotografije Zagreba, u sklopu koje se nalazi spomenuta baza fotografija, broji preko 72.000 fotografija

Upravo gore navedeni citat je odličan uvod u tekst o novim fotografijama projekta Kulturna dobra.

Naime, s danom 5. ožujka 2022. godine, servis Fotografije Zagreba je bogatiji za novih 38 fotografiranih zaštićenih kulturnih dobara grada Zagreba, od kojih je većina smještena na Kaptolu, pa tako navedeni projekt (od svog početka u ljeto 2018. godine) do danas broji gotovo 2.000 fotografija od gotovo 300 lokacija.

To ne znači da će se opet ponoviti dvogodišnja pauza, već naprotiv – u proljeće 2022. godine planiran je nastavak projekta s novih 50-ak lokacija!

Više o projektu Kulturna dobra saznajte klikom ovdje, a brojne članke na temu zaštićenih kulturnih dobara možete pronaći klikom ovdje.

Također, jedan od jakih razloga zašto uopće postoji Lice Grada i zašto se projekt Kulturna dobra vraća na scenu, možete pročitati u članku Rušenje kuće Mlinarić i razlog postojanja platforme Lice Grada.

“Ovo je još jedan dokaz da ništa nije vječno. Ljudski životi, građevine, jedinice iz škole, loši dani na poslu, krize u ljubavnim vezama, svađe… Sve je prolazno. Postoje i gore stvari od nestajanja jedne “obične” građevine. Kao i mnoge ostale, i kuću Mlinarić ćemo zaboraviti. Doći će nove generacije koje neće moći ni zamisliti da se na ovom spoju dviju zagrebačkih ulica nekada nalazila kuća koja je bila zaštićeno kulturno dobro grada Zagreba.”

Iz članka Rušenje kuće Mlinarić i razlog postojanja platforme Lice Grada

Hvala svima na čitanju, praćenju, lajkanju i dijeljenju sadržaja portala/servisa Fotografije Zagreba i portala Lice Grada.

Do čitanja,

Ivan

Slične objave