Ulica čiji prvi pisani trag datira još iz 1334. godine

Nova Ves, ulica koja povezuje Kaptol i Ulicu Gupčeve zvijezde, jedna je od najsimpatičnijih ali i najstarijih zagrebačkih ulica. Osim što nosi naziv ulice, Nova Ves je i naziv za dio grada od Kaptola do Zvijezde.

Prvi povijesni trag ove ulice nalazi se u dokumentima koji datiraju još iz 1334. godine, kada se to naselje zvalo Villa. Kasnije, 1361. godine spominje se kao “naše novo selo pored crkve sv. Ivana Krstitelja”, koje se nalazi u obližnjoj Sinkovićevoj ulici.

Crkva Svetog Ivana Krstitelja

Prije nego što je dobila današnji naziv, ova ulica se nekada zvala Lepa Ves. U povijesti, stanovnici Nove Vesi, “Purgari Novoveški”, imali su skoro ista građanska prava kao i susjedi na brdu Grič, a to je uključivalo samostalni odabir svog magistrata (građanski službenik), pod uvjetom da su prethodno platili porez Kaptolu.

Stanovnici Nove Vesi su, u svojim skromnim kućama duž ulice imali vlastite obrtničke radionice.

Nova Ves je stoljećima bila dom 12 prebendara Zagrebačke katedrale koji su bili zaduženo za oltare u katedrali. Stanovali su u malim drvenim kućicama koje su tijekom 18. i 19. stoljeća bile zamijenjene kućama građenim od cigle.

Većina tih kuća je zadržalo svoj prvobitni izgled sve do danas, zbog čega je i danas puna prizemnica s tek pokojom katnicom.

Nova Ves je pretežito stambena zona, a krajem 1990. godine postala je dom trgovačkog centra – Kaptol Centar.

Najstarija zagrebačka pekarnica

Mnogi Zagrepčani će na spomen Nove Vesi pomisliti na mirisnu pekarnicu koja se nalazi na adresi Nova Ves 70, koja slovi kao najstarija zagrebačka pekarnica.

Pekara Trajković s radom je započela davne 1925. godine, a posebna je po tome što rade sa starom parnom peći na drva. Najpopularniji kruh je raženi za čije se brašno koristi obližnji mlin, no postoji i jedan dodatak receptu koji je tajna koju znaju samo u tom malom prostoru u Novoj Vesi.

U nastavku pogledajte ostatak fotografija Nove Vesi.

Kapelica sv. Dizme na početku Nove Vesi
Ulaz u garažu Kaptol Centra
Zgrada Akademije likovnih umjetnost
Kapelica Majke Božje Žalosne
Kuća na adresi Nova Ves 50 u kojoj je živio Dobriša Cesarić

Slične objave