Subota, 15 lipnja, 2024

Tužna ljubavna priča čiji se simbol nalazi na obroncima Medvednice

Ljerka Šram, hrvatska glumica, a svojevremeno i jedna od najljepših hrvatskih glumica i Zagrepčanki općenito, akterica je naše današnje ljubavne priče. Svojom ljepotom osvojila je zagrebačkog književnika – Milivoja Dežmana.

Na spomen Ljerke Šram i Milivoja Dežmana mnogi će se odmah sjetiti sablasno napuštenog sanatorija Brestovac koji se nalazi na obroncima Medvednice, a koji je dao sagraditi baš Dežman kako bi svojoj ljubavi, Ljerki Šram, omogućio najbolje moguće uvjete za liječenje od tuberkuloze.

Sanatorij Brestovac 2012. godine

Poznanstvo Ljerke i Milivoja potječe još od njihovog najranijeg djetinjstva, a sve je počelo na području današnje Mesničke ulice. Ljerka je svoje djetinjstvo provela u kući na spoju Mesničke i Streljačke, dok je Dežman živio u Mesničkoj.

Otac Ljerke Šram bio je ugledni odvjetnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora, dok je Dežmanov otac bio poznati pjesnik i liječnik, zbog čega su se njihovi roditelji također družili.

Ljerkina ljepota osvojila je Dežmana koji je, prema riječima zagrebačkog kroničara Zvonimira Milčeca, odlučio: “Ova ili nikoja!”.

Tek uoči odlaska na studij u Graz, smogao je snage reći svoje istinske osjećaje, a od Ljerke je dobio obećanje da će ga čekati. Za vrijeme njegova studija, razmjenjivali su pisma, no jednog su dana prestala pristizati Ljerkina pisma. Dežman je shvatio razlog kada je od majke dobio plakat s otvaranja hrvatskog teatra na kojem je ispred imena Ljerke Šram pisalo “gđa”. Po dolasku u Zagreb, Dežman saznaje da je Ljerkino srce osvojio Aleksandar Isaković, bankovni činovnik.

Zbog pronevjere u Prvoj hrvatskoj štedionici, Isaković je nestao iz Zagreba, te Dežman objeručke prihvaća ostavljenu Ljerku i njezinog sina iz propalog braka.

Dežman je uvijek otvoreno volio Ljerku Šram, no od nje je uglavnom dobivao poštovanje i zahvalnost, te nikada neće biti otkriveno da li je to bila prava, ili samo platonska ljubav. No, u brak nikada nisu stupili.

Kraj ove tužne ljubavne priče je poznat, a podsjetnik na nju je isto tako tužno i napušteno zdanje Brestovca koje je nekada bilo popularno i priznato lječilište, a danas tek zdanje koje odbrojava svoje zadnje godine života.

Slične objave