Utorak, 5 prosinca, 2023

Spomenik „Ocu hrvatske književnosti“, Marku Maruliću

Spomenik „Ocu hrvatske književnosti“, Marku Maruliću nalazi se na istoimenom trgu u Zagrebu. Skulptura kipara Vlade Radasa postavljena je 1999. godine unatoč brojnim prosvjedima struke i građana na zaštićenoj površini parternog perivoja unutar arhitektonskog kompleksa stare Sveučilišne biblioteke i Kemijskih laboratorija.

Marko Marulić rođen je na današnji dan 1450. godine u splitskoj plemićkoj obitelji Pečenić (ili Pecenić), ali su ga, po tadašnjem humanističkom običaju, latinizirali u Marulus tj. Marulić. Budući da je većinu djela napisao na latinskom jeziku, najčešće se potpisivao kao Marcus Marulus Spalatensis ili Marcus Marulus Delmata.

Spomenik Marku Maruliću ispred Državnog arhiva

Nazivali su ga učenim pjesnikom i kršćanskim pjesnikom – poeta doctus i poeta christianus. Njegovo najznačajnije djelo za hrvatsku književnost je ep „Judita“, ispjevan na hrvatskom (i čakavskom) jeziku. Ep je napisan 1501. godine, a objavljen dvadeset godina kasnije u Mlecima.

Od ostalih značajnih djela treba istaknuti: poemu „Suzana“, napisanu u 780 stihova; junačko-povijesni ep „Davidijada“, napisan u 14 knjiga od 6765 heksametara po uzoru na Vergilija; zbirku „Pouke za čestit život po primjerima svetaca“ iz 1498. godine; moralističku raspravu „Evanđelistar“, te pjesmu „Molitva suprotiva Turkom“.

Zanimljivo je spomenuti da se Maruliću pripisuje osmišljavanje i prva upotreba riječi „psihologija“, čak šezdesetak godina prije njemačkog filozofa Rudolfa Gockela (1590.) kojeg se u literaturi obično spominje kao tvorca navedenog pojma.


O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.


Slične objave