Šetnja s Gornjogradskim coprnicama: Buđenja svjetla

0
1208

Svi mi koji volimo putovati smo barem jednom u svome životu bili turisti u nekoj stranoj državi ili gradu. Kako se vremena mijenjaju, mijenja se i ljudsko poimanje posjete i razgledavanja neke lokacije. Uobičajene ture turističikih ruta na kojima se mogu pogledati najznačajnije lokacije, zgrade i spomenici nekog mjesta zamjenjuju maštovitiji i zabavniji programi i projekti nastali iz entuzijazma pojedinaca ili grupa ljudi.

U zadnje vrijeme, zagrebačke ulice su sve punije turista iz cijelog svijeta

Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo činjenice da se turistička ponuda kontinentalne Hrvatske, pa tako i Zagreba, počela granati i na neke druge sfere osim “običnih” turističkih ruta. Tako se uz gastronomsku turistička ponuda glavnog grada proširila i na onu kulturno-povijesnu. Oplemenjivanju kulturno-povijesne ponude Zagreba pridonose razni projekti koji uz turiste, čak i rođenim Zagrepčanina daju sasvim drugačiji doživljaj grada.

Jedan od posljednjih primjera širenje turističke ponude Grada Zagreba su i električne replike Fordovog Modela T s kojim se može ići u obilazak grada

Jedan takav projekt maštovitih žena donosi u Zagreb nezaboravan kulturno turistički doživljaj glavnog grada. One će Vas zaintrigirati, zabaviti i educirati, a neke od Vas i začarati svojom magijom, ili čak izbaviti iz ljubavnih jada. One su Gornjogradske coprnice.

Početak obilaska s Gornjogradskim coprnicama
Modni dodaci su sastavni dio svakog obilaska

Projekt su osmislile mlade djevojke koje na svoj način vode turiste i domaće po Gornjem gradu (Kaptolu i Gradecu). Inspiraciju za svoje priče crpe iz zagrebačkih mističnih legendi o praznovjerjima starih Zagrepčana, ali i iz povijesnih činjenica.

Ugodno društvo i zanimljive priče su zagarantirani
Fotografija za uspomenu

Na jednoj od turističkih ruta koje priređuju Gornjogradske coprnice nam donose i pričaju one općepoznate i manje poznate priče iz razdoblja progona vještica (razdoblje u europskoj povijesti od 16. do 18. stoljeća).

U obilasku se spajaju vjerovanja o vješticama, stvarnim praksama i povijesnim događajima koji stoje u njihovoj pozadini.

Tako ćete šećući s gornjogradskim coprnicama saznati kakve veze ima zagrebačko sjemenište s nazivom “Črna škola”, te tko su bili Grabancijaši. Isto tako Coprnice će Vas upoznati s Katom Cankovicom, Jelenom Rogačicom i Magdom Muhi, tri mistične žene iz prošlosti Zagreba.

Također će Vam dočarati kako su tekla suđenja nesretnim ženama, gdje su se sastajale i kakvim „coprničkim obrtima“ su se bavile.

Iako su coprnice, i mogu Vas, ako ne pazite i ne prepustite se njihovoj volji, začarati u tren oka znaju pokazati i svoju ljepšu stranu. Tako sve svoje posjetitelje, čak i one manje hrabre, vrlo brzo pridobiju malim i čarobnim, rukom rađenim darom.

Uz poklon svojim “podložnicima” daruju nov i uzbudljiv pogled na zagrebačku prošlost, a ponekad i u budućnost nekome od sretnih pojedinaca. Na njihovoj turističkoj turi uz strance uživaju i mnogobrojni rođeni Zagrepčani koji tako zaista mogu postati turisti na jedan dan u svom rodnom gradu. Takvo što se ne događa baš svakodnevno.

Susret s pravom coprnicom na Opatovini

Jeste li dovoljno hrabri da im se pridružite? One Vas željno očekuju sa svojim pričama, magijom i mističnošću. Svakako navratite. Vjerujem da ćete se oduševiti i zabaviti na planiranim turama. Iskoristite priliku, pridružite se kostimiranim vodičima i kroz interaktivan i edukativan sadržaj doživite nešto posebno.

Termini u travnju su 01.04., 08.04., 22.04. i 29.04. u 20 sati, a prijaviti se možete putem maila info@zgc.hr, telefona 091/5542020 ili jednostavno kontaktom putem Facebook stranice Gornjogradske coprnice. Vjerujte, nećete požaliti, mi smo već očarani.


O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.