Subota, 26 studenoga, 2022

Palača Središnjeg ureda za osiguranje radnika s početka 20. stoljeća u Mihanovićevoj

Palača Središnjeg ureda za osiguranje radnika u Zagrebu, na adresi Mihanovićeva 3 – Grgura Ninskog 4, izgrađena je 1925.-1928. godine prema projektu arhitekta Rudolfa Lubynskog. U oblikovanju palače SUZOR-a, Lubynski koristi reducirani historicistički vokabular kao dopunu monumentalnom izrazu postignutim formatom građevine, u skladu s položajem i funkcijom građevine.

Monumentalnost interijera postignuta je pažljivo biranim detaljima u stilu art-decoa. Palača SUZOR-a kao soliterni blok na južnom perivoju Lenucijeve (Zelene) potkove, pandan hotelu Esplanade, svojim historicističkim oblicima odražava racionalizam i naklonost klasicizmu zagrebačke secesije te skladno korespondira s okolnom historicističkom i secesijskom arhitekturom donjogradskog središta.

Parno je kupalište palače ukrašeno dekorativnim reljefima i skulpturama koje je tijekom 1926. i 1927. godine izradio Hinko Juhn, u majstorskoj izvedbi tehnološki zahtjevne ocakljene keramike velikih dimenzija. Ovaj ansambl keramičkih reljefa i skulptura ističe se kao najkompleksnija javna plastika u bogatom opusu kipara i keramičara Hinka Juhna.

Slične objave