Potres u Zagrebu: Godina dana od nedjeljnog jutra koje je promijenilo lice grada

22. ožujka 2020. godine će ostati urezan u sjećanja mnogih stanovnika grada Zagreba, kao i onih koji su se u gradu našli tog nedjeljnog jutra. U točno 6 i 24 minute Zagreb je pogodio potres magnitude 5.5, nedugo zatim još je jedan potres udario grad, i to magnitude 5.0.

Na svu sreću, jačina ovih potresa nije bila ni blizu kao onog kobnog 9. studenog 1880. godine kada je Zagreb pogodio potres magnitude 6,3 po Richteru, no i ovaj je potres iza sebe ostavio dosta štete. Uz strašni gubitak jednog mladog života i nekoliko ozlijeđenih Zagrepčana, grad je pretrpio veliku materijalnu štetu.

Mnogobrojni Zagrepčani su ostali bez svojih domova, mnogi će morati pričekati još neko vrijeme do povratka u svoje domove, dok su u centru grada stradala mnoga zaštićena kulturna dobra, ali i inventari mnogih muzeja.

Čudno je reći, ali aktualno stanje s koronavirusom i samo vrijeme udara potresa zaslužni su za to da nema puno više ljudskih žrtava. Koronavirus uzima živote diljem svijeta, ali je drugog dana proljeća u Zagrebu spasio mnoge živote.

Tog 22. ožujka 2020. godine Zagreb je promijenio svoje lice. Danas živimo u jednom drugom Zagrebu, Zagrebu s mnogobrojnim ožiljcima, a ožiljci su tu da nam pokažu što smo preživjeli, od čega smo jači, a isto će učiniti i Zagreb.

U nastavku pogledajte fotogaleriju šetnje neprepoznatljivim zagrebačkim ulicama.

I, poruka za kraj…

Više fotografija možete pronaći na portalu licegrada.media.

Fotografije vezane uz zagrebački potres koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine možete pogledati u sustavu Zbirka_LG klikom OVDJE.

Kako je izgledao grad Zagreb prva tri mjeseca nakon potresa, možete pogledati u galerijama rubrike Neki drugi Zagreb klikom ovdje.

Brojne teme, fotografije i članke na temu potresa u ožujku 2020. godine možete pogledati klikom ovdje.

Slične objave