Srijeda, 24 travnja, 2024

Ostaci dva legendarna murala u Petrinjskoj ulici koja su djelomično nestala u potresu

Sada svi već pamtimo taj 22. ožujka 2020. godine kao dan kada je Zagreb promijenio svoje lice. Tog nedjeljnog jutra, u 6 sati i 24 minute, grad je pogodio jak potres koji je oštetio mnoge građevine po cijelom gradu. Najteže su stradale građevine u blizini epicentra koji se nalazio u Markuševcu, kao i brojne građevine Donjeg grada.

Da ne duljimo, ovo je priča o dvije kuće čija su pročelja teško oštećena, a koja su do tog dana bila dom genijalnim muralima.

Ako se krećemo iz smjera sjevera, prvo nailazimo na kuću smještenu na križanju Petrinjske i Đorđićeve koja je teško stradala u navedenom potresu, a na kojoj se nalazio genijalni mural školjke.

Mural je naslikan povodom manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, a autor je Lonac.

Ovako izgleda pročelje kuće danas, mjesec dana nakon potresa.

Nastavljamo Petrinjskom i stižemo do ogromnog murala vodopada koji se nalazi na sjevernoj strani kuće.  Riječ je o muralu Gradski vodopad, autora Mirona Milića, koji je nastao 2013. u sklopu Muzeja ulične umjetnosti.

Ovako danas izgleda pročelje kuće na kojoj se nalazi mural Gradski vodopad.

Pozivamo vas da pratite serijal Neki drugi Zagreb putem kojeg dokumentiramo život na zagrebačkim ulicama za vrijeme pandemije koronavirusa i tijekom oporavka grada od potresa.

Slične objave