Subota, 25 svibnja, 2024

Potres u Zagrebu 2020: Jedno nedjeljno jutro koje je promijenilo lice grada

22. ožujka 2020. godine će ostati urezan u sjećanja mnogih stanovnika grada Zagreba, kao i onih koji su se u gradu našli tog nedjeljnog jutra. U točno 6 i 24 minute Zagreb je pogodio potres magnitude 5.5, nedugo zatim još je jedan potres udario grad, i to magnitude 5.0. Tog se dana Zagreb najviše tresao, ali će se nastaviti tresti i još neko vrijeme.

Na svu sreću, jačina ovih potresa nije bila ni blizu kao onog kobnog 9. studenog 1880. godine kada je Zagreb pogodio potres magnitude 6,3 po Richteru, no i ovaj je potres iza sebe ostavio dosta štete. Uz strašni gubitak jednog mladog života i nekoliko ozlijeđenih Zagrepčana, grad je pretrpio veliku materijalnu štetu.

Mnogobrojni Zagrepčani su ostali bez svojih domova, mnogi će morati pričekati još neko vrijeme do povratka u svoje domove, dok su u centru grada stradala mnoga zaštićena kulturna dobra, ali i inventari mnogih muzeja.

Čudno je reći, ali aktualno stanje s koronavirusom i samo vrijeme udara potresa zaslužni su za to da nema puno više ljudskih žrtava. Koronavirus uzima živote diljem svijeta, ali je drugog dana proljeća u Zagrebu spasio mnoge živote.

Tog 22. ožujka 2020. godine Zagreb je promijenio svoje lice. Danas živimo u jednom drugom Zagrebu, Zagrebu s mnogobrojnim ožiljcima, a ožiljci su tu da nam pokažu što smo preživjeli, od čega smo jači, a isto će učiniti i Zagreb.

U nastavku pogledajte fotogaleriju šetnje neprepoznatljivim zagrebačkim ulicama.

I, poruka za kraj…

Više fotografija možete pronaći na portalu licegrada.media.

Slične objave