Srijeda, 28 veljače, 2024

Obilazak svih planeta zagrebačkog Sunčevog sustava

Jeste li ikada čuli za Sunčev sustav u Zagrebu? Koji god vaš odgovor bio, u sljedećim redovima ćemo pisati o tome, te ćemo vam prenijeti sve što znamo o tome uključujući i fotografije, stoga vrijedi prolistati ovu objavu! Dopustite da vam predstavimo o čemu je ovdje riječ.

Ova instalacija se zove Nine views (devet pogleda) i započela je Suncem postavljenim u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Umjetnik Ivan Kožarić je izradio i postavio to Sunce 1994. godine a umjetnik Davor Preis odlučuje napraviti cijeli Sunčev sustav. To je bilo 2004. godine i ta instalacija dobiva ime Nine views.

Planeti su kugle napravljene od nehrđajućeg čelika i njihova veličina i udaljenost je proporcionalna Sunčevom sustavu kada uzmemo u obzir Kožarićevo sunce. Zagrebački Sunčev sustav će biti objavljen u tri serije, a četvrta objava će sadržavati cijeli sustav u jednom postu. Dakle, krenimo sa Suncem i prvim planetima!

Sunce

Sunce (4)

Ova umjetnička instalacija se nalazi u Bogovićevoj ulici (centar Zagreba) i to je glavni razlog zašto čitate ovaj post – da Kožarić nije postavio sunce, vjerojatno ne bi bilo Sunčevog sustava u Zagrebu. Sunce je zvijezda u centru našeg Sunčevog sustava te predstavlja gotovo savršenu kuglu.

Sunce (1)
Sunce (2)
Sunce (3)

Promjer je 1.392.000 kilometara što je oko 109 puta više od Zemlje, a teži čak 330.000 puta više od Zemlje. Na Zemlji ne bi bilo života da nije Sunca stoga počinjemo s tom zvijezdom.

Merkur

Merkur (1)

Merkur je planet najbliži suncu. Ne samo onom suncu koje nam omogućava život na Zemlji, već i skulpturi Sunca u Bogovićevoj ulici. Ako iz Bogovićeve počinjete svoju potragu za planetima, vaša potraga za Merkurom neće trajati dugo. Morate se uputiti prema zapadu gdje se nalazi Cvjetni trg, zatim skrenite desno prema Ilici.

Merkur (2)
Merkur (3)

Kada uđete u Margaretsku ulicu, hodajte 15-20 metara i na zidu s vaše desne strane pojavit će se Merkur (Margaretska 3). Temperatura na Merkuru je od ekstremnih -180 stupnjeva pa do još ekstremnijih +430, riječ je o drugom najmanjem planetu u Sunčevom sustavu. Jedan dan na Merkuru traje više od 58 Zemaljskih dana, a godina samo 88 dana. Merkur je dobio ime po rimskom poslaniku bogova.

Venera

Venera (1)

Za drugi planet na našoj listi, Venera, morat ćete prošetati čitavih 6 minuta. Kada vidite i fotografirate Merkur, izađite na Ilicu i krenite prema Trgu bana Josipa Jelačića. Nakon kratke šetnje i dolaska na glavni zagrebački trg, skrenite lijevo prema Dolcu. Čim dođete do Splavnice (prije Dolca), Venera se nalazi na prvom stupu (s lijeve strane, nešto više) do trga. Tamo sam prošao milijun puta i nikada nisam primjetio ovaj planet.

Venera (2)
Venera (3)

Venera je drugi planet od Sunca te je drugi najsvjetliji objekt na noćnom nebu (iza Mjeseca). Planet je dobio ime prema rimskoj božici ljubavi i ljepote. Venera je također poznata i kao Zemljina sestra zbog slične veličine i mase. Jedan dan na Veneri traje 243 zemaljska dana, a u 225 dana obiđe Sunce. Venera je najtopliji planet u našem Sunčevom sustavu s prosječnom temperaturom od 462 stupnja.

Zemlja

Zemlja (2)

Dok smo radili istraživanje za ovaj projekt, pročitali smo nešto zanimljivo na temu ove planete. Pisalo je: „Ako tražite zemlju, pogledajte ispod sebe“. Dobra, zar ne? Ako želite pronaći Zemlju, morat ćete se vratiti na Cvjetni trg. Kada se vratite, uputite se u Varšavsku ulicu 3 (kino Europa) i na zadnjem stupu (ispred banke) nalazi se skulptura Zemlje (gleda na ulicu). Nalazi se malo više poput Venere, no može se lako uočiti.

Zemlja (1)

Ne postoji puno informacija o Zemlji a da ih ne znate. Za put oko Sunca potrebno joj je 365,26 dana, a jedan dan traje 23 sata 56 minuta i 4.1 sekundu, ne točno 24 sata kako nas uče. Jedna zanimljiva stvar je da se rotacija zemlje polako smanjuje i to 17 milisekundi svakih 100 godine. No, događa se tako sporo da će dan trajati 25 sati tek za 140 milijuna godina. Zemlja je jedini planet koji nije dobio ime po bogu.

Mars

Mars (3)

Vrijeme je za četvrti planet – Mars! Da bi došli do Marsa, morat ćete još jednom proći Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića i kraj Venere. Mars se nalazi u Tkalčićevoj ulici kod kućnog broja 21 (s lijeve strane).

Mars (2)
Mars (1)

Mars je dobio ime po rimskom bogu rata i često ga se naziva Crvenim planetom. Potrebno mu je 687 dana da obiđe Sunce a jedan dan traje slično kao i kod Zemlje, 24.6 sati. Jedna zanimljiva činjenica je da se najviša planina u Sunčevom sustavu nalazi baš na Marsu i da je visoka čak 21 kilometar. Do rujna 2014. godine sa Zemlje se krenulo u 40 misija na Mars, no samo 18 njih je bilo uspješno.

Jupiter

Jupiter (1)

Ovo je prvi planet koji će od vas iziskivati vožnju automobilom ili nekim drugim oblikom prijevoza s obzirom da se nalazi nešto dalje – na kamenom zidu u Voćarskoj 71. Uočljiv je i ne nalazi se visoko kao neki planeti, stoga ga je lako fotografirati.

Jupiter (3)
Jupiter (2)

Jupiter je peti planet od Sunca, te je i najveći u našem Sunčevom sustavu. Dva i pol puta je veći od svih planeta zajedno! Sastoji se od plinova pa ga ljudi često zovu i „plinovitim divom“, a prosječna temperatura površine je -108 stupnjeva celzijusa. Za put oko Sunca potrebno mu je dugih 4,332.85 dana (11.86 zemljanih godina). Jupiter se smatra planetom koji se najbrže okreće oko svoje osi u našem Sunčevom sustavu za što mu je potrebno, u prosjeku, kratkih 10 sati. Zbog toga su dani, od svih planeta u našem Sunčevom sustavu, na Jupiteru najkraći.

Saturn

Saturn (1)

Saturn se ne nalazi daleko od Jupitera, svega par minuta vožnje – u ulici Račićeva 1. Smješten je na zidnu ogradu te je jedini planet koji se ne nalazi na nekoj vrsti zida ili stupa.

Saturn (2)
Saturn (3)
Saturn (4)

Riječ je o najudaljenijem planetu koji se može vidjeti golim okom. Najpoznatiji je po svom sustavu prestena koje je otkrio Galileo Galilei davne 1610. godine. Oko Sunca putuje dugih 10.755 dana (29.45 zemljanih godina), a jedan dan na Saturnu traje svega 10 sati. Prosječna temperatura površine je oko -139 stupnjeva celzijusa. Ime je dobio po rimskom bogu Saturnusu, te se ponajviše sastoji od hidrogena. Oko njega kruži oko 150 poznatih mjeseca od čega su najveći Titan i Rhea.

Uran

Uran (1)

Došli smo do zadnja tri planeta našeg Sunčevog sustava. Prvi od zadnje trojke je Uran. Nalazi se u Sigetu 9 (Novi Zagreb) između nekoliko garaža te ga je vrlo jednostavno pronaći.

Uran (2)
Uran (3)

Kada pričamo o planetu, to je sedmi planet od Sunca i prvi planet koji nije vidljiv golim okom. Evo nekoliko brojki koje opisuju ovaj planet. Oko sunca putuje dugih 30.687 zemaljskih dana (84 godine), oko svoje osi se okreće 17 zemaljskih sata a prosječna temperatura je hladnih -197 stupnjeva celzijusa. Zbog minimalne atmosferske temperature od -224 stupnja, poznat je i kao najhladniji planet u našem sustavu. Jedna zanimljiva činjenica: Uran je jedini planet koji se okreće u suprotnom smjeru od svih planeta u Sunčevom sustavu. Uranovi mjeseci su me dobili po likovima koje su izmislili William Shakespeare i Alexander Pope, a to su Oberon, Titania i Miranda.

Neptun

Neptun (1)

Brzo se približavamo kraju našeg dugog putovanja te je vrijeme da vam predstavimo Neptun. Nalazi se u ulici Kozari put 48 na visokom rasvjetnom stupu, zbog čega ga je nešto teže fotografirati ali smo mi to uspjeli!

Neptun (2)
Neptun (3)

Valja spomenuti da je to osmi planet od Sunca. Prije puno godina, u ranijoj povijesti našeg Sunčevog sustava, nalazio se je puno bliže Suncu no počeo je migrirati do pozicije gdje se trenutno nalazi.  Za put oko Sunca mu je potrebno 60.190 zemaljskih dana (165 godina), a oko svoje osi se okrene za 16 sati. Prosječna temperatura površine je -201 stupnjeva celzijusa. Kada pričamo o ledenim divovima, Neptun je u toj grupi najmanji planet. Sastoji se od hidrogena i helijuma s malim postotkom metana. U svojoj blizini ima 14 mjeseci. Samo je jedna svemirska letjelica letjela blizu Neptuna a to je bio Voyager 2 koji uspio čak snimiti i nekoliko fotografija Neptuna davne 1989. godine.

Pluton

Pluton (3)

Neki bi vjerojatno rekli da je post o Neptunu bio zadnji i da više nema planeta. Bez obzira na to, mi ćemo pisati o Plutonu iako je nestao s lokacije u Podsusedu! Došli smo tamo napraviti nekoliko fotografija, ali je ploča bila razbijena, a Pluton nestao. Možda je nekomu srce bilo slomljeno zato što je Pluton uklonjen s popisa planeta pa ga je morao ukrasti samo za sebe. Ignorirali smo to i nastavili smo ono zbog čega smo došli.

Pluton (2)
Pluton (1)

Pluton je deveti planet od Sunca i drugi najveći patuljasti planet. Oko Sunca putuje dugih 246 godina a jedan dan traje 153 sata (6.4 zemljana dana). Prosječna temperatura je -229 stupnja celzijusa. Ime je dobio po grčkom bogu podzemlja. 2006. godine je izmijenjena kvalifikacija Plutona te je proglašen patuljastim planetom.

Još jedna bitna stvar za sve koji se žele uputiti u ovo istraživanje je da mi nismo obilazili planete redosljedom koji je uobičajen (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton), već je redosljed diktirala blizina planeta, pa je to izgledalo ovako: Saturn, Jupiter, Sunce, Zemlja, Merkur, Venera, Mars, Pluton, Uran, Neptun.

Slične objave