Lice Grada za Zagreb: Serijal i fotografije na temu potresa i pandemije koronavirusa

Od prvog dana kada sam osmislio Lice Grada, krenuo sam s idejom da ono promovira sve ono najljepše od grada Zagreba. Nikada na stranicama platforme Lice Grada niste mogli čitati negativne vijesti, čitati članke o politici, crnoj kronici ili biločemu sličnome. No, kao i mnogo toga u Zagrebu, i Lice Grada je dobilo novu dimenziju nakon nedjeljnog jutra 22. ožujka 2020. godine.

Ideja iza portala Lice Grada je bila i da ono promovira sve aktualnosti u gradu Zagrebu, a potres koji se dogodio tog nedjeljnog jutra je zasigurno nešto o čemu će se pričati narednih puno godina. Osim što je ostavio brojne ožiljke na starim zagrebačkim zgradama, taj je potres odnio i jedan mladi život.

Da priča bude “još bolja”, grad je već bio “načet” pandemijom koronavirusa koja je polako počela prazniti zagrebačke ulice, što se na kraju pokazalo i dobrim – da je to bilo uobičajeno sunčano prijepodne u gradu Zagrebu, grad bi bio prepun, a stradalih bi bilo puno više!

Naravno, koronavirus i potres, pogotovo u kombinaciji, bili su nešto što sam morao dokumentirati na portalu Lice Grada, a to je donijelo dva nova smjera sadržaja.

Prva stvar – serijal Neki drugi Zagreb: Kako bi okupio sve galerije koje se tiču potresa i koronavirusa, bez puno kemijanja, pokrenuo sam novi serijal imena – Neki drugi Zagreb. Nisam dugo razmišljao o nazivu i o konceptu, poanta je bila da poanta bude baš u sadržaju, a ne o distribuciji ili vizualu istog. Osmišljavanje naziva je isto bilo jednostavno – u proljeće 2020. godine, svakako smo živjeli u nekom drugom Zagrebu. Bio je to pust grad, depresivan, oštećen, tužan… Bio je to grad kakvog generacije ne pamte.

Na portalu licegrada.hr trenutno postoji 27 galerija serijala Neki drugi Zagreb – prva je objavljena 26. ožujka, a zadnja 7. lipnja 2020. godine. Sve objave serijala možete pogledati klikom ovdje.

Druga stvar – fotografije: Uz serijal Neki drugi Zagreb, objavio sam i više galerija rubrike Fototoreportaža na određenu temu vezanu uz potres ili koronavirus. Pa tako možete pogledati kako je izgledalo jutro mjesec dana nakon potresaIlica za vrijeme uklanjanja dimnjaka pomoću velikih dizalica, ili pak genijalni mural u Dubravi posvećen svima onima koji su dali svoj doprinos Zagrebu u ovim teškim vremenima. Brojne druge galerije možete pogledati klikom ovdje.

30 istaknutih fotografija prvog mjeseca serijala Neki drugi Zagreb pogledajte klikom ovdje.

Sve te fotografije, koje su tematski vezane za potres ili koronavirus, ili pak uz oboje, možete pogledati klikom ovdje.

Te dvije stavke – serijal Neki drugi Zagreb i fotografije – mali su doprinos platforme Lice Grada u pričanju priče o vremenu kada je grad Zagreb prolazio neke od najtežih dana u svojoj povijesti, a za kraj mogu samo reći – hvala svima koji su dali svoj doprinos u brizi za zdravlje ljudi i onima koji su, i koji će to činiti narednih godina, pomagali u popravljanju našeg Zagreba i još – ne ponovilo se!

Kako kaže definicija projekta Puls jednog grada – “Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Ivan

Slične objave