Subota, 25 svibnja, 2024

Lice Grada slavi svoj šesti rođendan! Uskoro idemo u prvi razred

U svibnju ove godine, točnije 3. svibnja, nastao je članak Lice iza cijele priče i nadolazeći rođendani platforme Lice Grada u kojem sam govorio o mojoj malenkosti i o nadolazećim rođendanima platforme Lice Grada. S obzirom da sam se u tom članku dotaknuo značajnijih događaja od nastanka Facebook stranice Lice Grada, 16. srpnja 2013. godine, pa do danas, smatram da nema smisla sve ponavljati.

Zašto ovaj tekst? Zato što je baš na današnji dan, prije ne tako dugih, i zapravo jako dugih, šest godina, na Facebooku osvanula stranica Lice Grada.

U nastavku donosim dio gore navedenog članka koji govori o nastanku platforme/filozofije Lice Grada.

U početku…

S obzirom da su me oduvijek zanimali mediji, a prije svega fotografija, jednostavno sam morao poduzeti nešto po tom pitanju. S počecima fotografiranja, rasla je moja baza zagrebačkih fotografija, što me je navelo na ovaj put. Inspiriran jednom Facebook stranicom koja se bazirala oko fotografija grada Osijeka, odlučio sam napraviti nešto slično, ali opet drugačije, za grad Zagreb.

Lice Grada 2016. godine

Tako je su srpnju 2013. godine (točnije, 16. srpnja) nastala Facebook stranica Lice Grada. U početku sam neredovito objavljivao fotografije iz arhive, kao i sve one nove fotografije nastale iz kilometarskih šetnji gradskim ulicama i trgovima. Kako sam u to vrijeme radio za jednu hrvatsku medijsku kuću, nisam imao puno slobodnog vremena koje bi posvetio tom projektu. Zato sam svaku slobodnu minutu provodio mozgajući i pišući razne ideje po svojim rokovnicima.

Ostatak članka možete pročitati OVDJE, a više o meni na stranici licegrada.hr/lice-iza-lica-grada/

Lice Grada 2019. godine

Tako nekako glasi priča o samom nastanku Facebook stranice, danas cijele platforme, Lice Grada. S obzirom da za cca 2 tjedna ovaj portal, licegrada.hr, slavi svoj treći rođendan, očekujte opet nešto slično. Ne volim se ponavljati, ali će svakako osvanuti neki tekst na tu temu.

O čemu nisam pisao u tom članku?

Sredinom svibnja sam predstavio najnoviji dodatak platformi, a to je Lice Grada Plus.

Nakon domena HR i MEDIA, stiže i PLUS. Osjećam se kao glavni lik (mislim da se zove Ash) kultnog crtića Pokemoni gdje je jedna od glavnih rečenica bila “Moraš skupit sve”. Da, priznajem, skupljao sam te kartice u vrijeme osnovnoškolskih dana. Očito je u meni ostala ta rečenica “Moraš skupit sve” pa nešto slično radim i s web stranicama.

Šalu na stranu, dodatak PLUS nije samo još jedna web stranica koja donosi isti sadržaj kao i licegrada.hr, već nešto što polako poprima oblik i svrhu koju sam zamislio u svojoj ludoj glavi.

Želim istaknuti…

U zadnjih šest godina dogodilo se nekoliko stvari na koje sam izrazito ponosan, poput intervjua u nekim medijima (ponovno ću vas uputiti u članak naveden u prvom odlomku), na klijente poput Zagrebačkog orkestra ZET-a te Turističku zajednicu grada Zagreba, kao i na sve one koji su koristili neke od fotografija platforme Lice Grada (ovdje ne ubrajam one koji su to činili bez dopuštenja, a vjerujte mi – ima ih, i previše).

Tu su i neki zanimljivi dugoročni projekti, poput Kulturnih dobara grada Zagreba i Puls jednog grada koji su dio kreativnog brenda LG_1 (o kojem možete čitati na licegrada.plus/lg1).

Puno je toga o čemu bi mogao pričati i što želim podijeliti s vama, no ne želim da se ovaj tekst postane uspavanka dok se vozite tramvajem prema poslu, ili pak da vas uspavam dok imate pametnijeg posla na – poslu.

Što je što?

Lice Grada je zagrebački portal koji na dnevnoj bazi donosi zagrebačke priče, najave događanja u gradu, te fotoreportaže i foto izvještaje s različitih događanja.

Lice Grada Media je medijski dio platforme u sklopu kojeg se nalazi baza zagrebačkih fotografija (trenutno broji oko 37.000 fotografija i kontinuirano raste).

Lice Grada Media (licegrada.media)

Lice Grada Plus donosi dodatni sadržaj koji se bazira na fotografijama iz sustava Zbirka_LG, smještenog na gore navedenom portalu Lice Grada Media. Lice Grada Plus mi omogućava nešto slobodnije pisanje i izražavanje, nešto poput bloga koji je zadnji “tač” kojim sam zaokružio ovu platformu. Zasad.

Sretan 6. rođendan!

Da… Koliko god bio optimističan, nisam se mogao nadati da će Lice Grada postati ovo što je. Da se razumijemo, ima još puuuuno prostora za rast i napredak, ali svejedno mogu reći da sam ponosan na zadnjih šest godina.

Da je moglo bolje – moglo je. Uvijek može bolje. Moglo je i gore. Mogao sam u potpunosti odustati kada sam dobar dio 2014. godine zanemarivao Facebook stranicu Lice Grada, ali nisam. Osjećao sam da tu ima “nešto”.

Ne volim se koristiti onim pitanjem “Što bi bilo…”. Nije bitno, ni najmanje. Bitno je da Lice Grada uskoro kreće u prvi razred osnovne škole, a ja planiram podignuti cijelu platformu na novu razinu. Ideja imam, kao što imam i kreativnih blokada, ali sve su to čari ove cijele priče.

Ovim ću se putem zahvaliti svima: pratiteljima (svih 12+ tisuća na Facebooku!), suradnicima, partnerima, klijentima, prijateljima, obitelji, svima koji su me trpili posljednjih šest godina dok sam gradio svoje malo carstvo, i koji će me trpiti i naredne godine dok ću raditi na rastu ove platforme.

Ivan Klindić

Slične objave