Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Hotel Dubrovnik je izgrađen na mjestu kuće trgovca Pavla Hatza

Na samom Trgu bana Josipa Jelačića nalazi se jedan od najpoznatijih zagrebačkih hotela koji nosi ime po gradu na Jadranu poznatom po svojim zidinama.

I nije neka zagonetka s obzirom da svi znamo da je riječ o Hotelu Dubrovnik, koji se nalazi na spoju Trga bana Josipa Jelačića i Gajeve ulice.

Kada je sagrađen, 1929. godine, nosio je ime Hotel Milinov, po prvom vlasniku – trgovcu Svetozaru Milinovu.

Na mjestu gdje je hotel sagrađen nekada se nalazila kuća trgovca Pavla Hatza, u kojoj se, između ostalog, nalazila omiljena Velika kavana. Hotel je podignut prema projektima arhitekata Dionisa Sunka i Rudolfa Jungmanna.

Hotelska peterokatnica s mezaninom imala je još dva kata u tornju iznad kojega je izvorno postojala nadogradnja sa svjetlećim natpisom “Hotel Milinov”, a izgrađena je u stilu art-decoa.

Na zgradu je, s Hatzove kuće, prenesen kip zaštitnika trgovine boga Merkura (rad Antona Dominika Fernkorna, kipara koji je zaslužan za spomenik banu Josipu Jelačiću na glavnom trgu).

Kip boga Merkura unutar pročelja hotela

Godine 1937., u preuređenim prostorijama prizemlja otvorena je kavana, a tri godine kasnije, 1940., hotel je kupila Dubrovačka plovidba, koja mu je i nadjenula današnje ime.

Hotel je u nekoliko navrata preuređen, najtemeljitije 1972. i 1982. godine, kada je u Gajevoj ulici u produžetku postojeće zgrade izgrađen novi hotelski trakt s ostakljenim pročeljem, a projekt su izradili arhitekti Ines i Nikola Filipović.

Hotel Dubrovnik s vidikovca Iličkog nebodera

Slične objave