Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023

Halo, halo – ovdje radio Zagreb: Početak emitiranja radio programa s Markovog trga

15. svibnja, 1926. godine, s emitiranjem svog programa započinje prvi radio na području Zagreba, Radio-stanica Zagreb. Toga dana na srednjem valu od 350 m iz sjedišta na Trgu sv. Marka program je počeo Lijepom našom, koju je na glasoviru odsvirao Krsto Odak, a ravnatelj dr. Ivo Stern i spikerica Božena Begović najavili su početak rada znamenitom rečenicom: “Halo, halo – ovdje radio Zagreb”.

Trg sv. Marka

Prvih 14 godina radio je bio u privatnom vlasništvu Dioničkoga društva Radio Zagreb. Godine 1940. nacionaliziran je, a nakon 1945. djelovao je kao državno poduzeće, društveno poduzeće, javno poduzeće i od 1990. kao javna ustanova: Zakonom koji je donio Sabor Republike Hrvatske preimenovan je u Hrvatski radio (odnosno Radiotelevizija Zagreb preimenovana je u Hrvatsku radioteleviziju).

Sjedište radija je bilo na Markovom trgu 9, o čemu nam i danas svjedoči spomen ploča postavljena 15. svibnja 1966. godine. Osnovala ga je skupina uglednih radioamatera i poslovnih ljudi na čelu s fizičarom Otonom Kučerom. Radio se tada mogao čuti do Krašića, 40-ak kilometara od Zagreba.

Prvi radio prijenos uživo je bio u studenom 1926. na otkrivanju spomenika J. J. Strossmayeru na tadašnjem Akademičkom trgu (danas Strossmayerov trg).

Strossmayerov trg

Koliko je znamenit bio taj događaj govori nam činjenica da je Radio-stanica Zagreb bila prva u jugoistočnoj Europi. Isto tako možemo slobodno reći da je Zagreb oduvijek išao rame uz rame sa ostalim zapadnoeuropskim i srednjoeuropskim gradovima.

Na dan kada se obilježavala trideseta godišnjica prvog emitiranja Radija Zagreb (1956. godine) sa radom je započeo odašiljač na Sljemenu, prvi ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Toga dana televizijska slika iz Beča preko Graza i Slovenije stigla je u Zagreb! Pojava televizije smatrala se općenito smatrala fenomenom.

Osnivač TV Zagreb je Ivan Šibl, a njegovo ime nosi nagrada HRT-a za životno djelo. Pioniri televizije oslanjali su se na skromne mogućnosti odašiljača u hotelu Tomislavov dom na Sljemenu, sjeverno od Zagreba. Ispočetka je odašiljač reemitirao programe postaje RAI 1.

Prvo sjedište televizije Zagreb je bilo u Jurišićevoj 4 odakle je 19. studenog 1956. napravljeno prvo stalno javljanje iz studija. Nešto ranije, 7. rujna 1956. emitiralo se prvo javljanje uživo sa gala otvorenja Zagrebačkog velesajma.

Zagrebački velesajam

Odlukom EBU-a, 1967. godine, TV centar Zagreb postaje Eurovizijski tehnički centar za cijelu Jugoslavensku radioteleviziju (JRT). Već slijedeće godine Televizija Zagreb – prvi put u boji uživo prenosi koncert pop-glazbe iz Opatije. Televizija 1972. počinje sa stalnim emitiranjem Drugog programa. U rujnu 1997.

Hrvatski radio započinje s eksperimentalnim usporednim emitiranjem svih triju programa u digitalnom obliku preko odašiljača postavljenog na Sljemenu. Prva zemaljska satelitska postaja na Prisavlju stavljena je u pogon u studenome. Njome se digitalno emitiraju tri programa Hrvatske televizije i Prvi program Hrvatskog radija, pokrivajući Europu te Bliski istok.

Sljemenski TV toranj

Danas HRT ima osam regionalnih radiopostaja i osam regionalnih HRT centara. Ima tri nacionalna i osam regionalnih radijskih programa (kanala), četiri zemaljska TV programa i jedan satelitski TV program koji se emitira na hrvatskom. Od 1997. radijski i televizijski programi HRT-a također se emitiraju u digitalnoj tehnici preko satelita za cijelu Europu.

Zgrada HRT-a na Prisavlju

Značajan trenutak u povijesti HRT-a je i prelazak s analognog na digitalni sustav emitiranja programa, koji je započeo 26. siječnja a dovršen je 5. listopada 2010. godine. Njome je analogni zemaljski signal u potpunosti zamijenjen digitalnim, čime je poboljšana kvaliteta slike te se otvorila mogućnost za pokretanje novih kanala. 25. svibnja 2012. arhiv televizijskog programa, arhiv radijskog programa i zbirka notnih zapisa glazbene proizvodnje dobili su status kulturnog dobra što s još jednog aspekta pokazuje veličinu i vrijednost HRT-a, te se i danas HRT smatra jednim od najjačih i najutjecajnijih javnih servisa jugoistočne Europe.

Slične objave