Utorak, 21 svibnja, 2024

Dvokatnica istaknutog zagrebačkog graditelja na glavnom trgu

Kada stanete na sredinu glavnog zagrebačkog trga, okruženi ste prekrasnim primjerima arhitekture koji prikazuju lice Zagreba. Jedan od takvih primjera je i tzv. Felbingerova dvokatnica.

Mnogi koji čekaju tramvaj na južnoj tramvajskoj stanici Trga bana Josipa Jelačića, i ne znaju povijest ove zgrade koja se nalazi iza njih.

Riječ je o trokrilnoj dvokatnici tlocrtnog “U” oblika koja je bila vlastita kuća graditelja Bartola Felbingera. Felbinger je bio jedan od najznačajnijih domaćih graditelja u prvoj polovici 19. stoljeća i istaknuti predstavnik arhitekture klasicizma u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj.

Osim dvokatnice na Trgu bana Josipa Jelačića, Bartol Felbinger je zaslužan i za pročelje najstarije zagrebačke ljekarne koja se nalazi na Gornjem gradu.

Ljekarna na Gornjem gradu

Dvokatnica je sagrađena u periodu 1826.-1829. godine. Prizemlje je rastvoreno s pravokutnim dućanskim otvorima, a cijela zgrada je rekonstrurirana 1960. godine.

Dvorišni objekti su prigrađeni u 19. i 20. stoljeću i odudaraju od karakteristika i kvalitete glavne Felbingerove zgrade.

Felbingerova dvokatnica značajna je i u graditeljevu opusu i graditeljstvu cijelog Zagreba prve polovice 19. stoljeća.

Slične objave