Animafest 2020 na Zagreb Prideu: Samo ljubav!

U sklopu 19. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, u suradnji sa Zagreb Prideom Animafest Zagreb 2020 ove subote 19. rujna u Art Parku (park Ribnjak) prikazuje cjelovečernji program koji čini pet nagrađivanih animiranih filmova na teme srodne misiji Zagreb Pridea. 

S početkom u 20 sati najprije gledamo Purpleboy (Portugal, Francuska, Belgija, 2019) brazilskog autora Alexandrea Siqueire, priču iz ovogodišnje Svjetske panorame Animafesta o ljudskom djetetu nejasnog biološkog spola koje raste i sazrijeva u vrtu svojih životinjskih roditelja. Simbolička basna/bajka o individualnoj slobodi, Purpleboy u svojoj fascinantnoj svijetlocrveno-ružičastoj paleti i dovitljivim panoramama krije i snažan politički podtekst. Inspiraciju redatelju pružila je, naime, knjiga o prvoj transseksualnoj operaciji izvedenoj u Brazilu koja ga je senzibilizirala za temu roda u kontekstu nedemokratske suvremene povijesti te zemlje. Usprkos tome, u djelo je ugradio i autobiografske elemente vlastita odnosa s roditeljima, ali Purpleboy je svejedno jedini film u ovome programu koji ne pripada kategoriji animiranog dokumentarca, već se najizravnije naslanja na posve animiranofilmsku tradiciju metamorfoze, antropomorfizacije i daška groteske. 

Slijedi Ljepotica, belgijsko-nizozemski film Diëga Nursea iz 2016 – poetski dokumentarac o transrodnoj Beyong koji se animacijom služi kako bi ilustrirao i dinamizirao njezina sjećanja na djetinjstvo u Surinamu, odnos s roditeljima, preseljenje u Nizozemsku, iskustva s opijatima i prostitucijom te naposljetku pomirenje sa samom sobom. Sve te senzacije u mom trbuhu (Hrvatska, Portugal, 2020) Marka Dješke potom nude intimni svijet Matie Anne Pleše prateći je u rasponu od školskih, preko studentskih, do profesionalnih dana u traganju za ljubavlju, prihvaćanjem i sebstvom. Dješkin film, koji na Zagreb Prideu ima hrvatsku pretpremijeru i kojemu je ilustracijama znatno doprinijela Hana Tintor, manje je usmjeren na sam čin prijelaza, a više na potragu uokvirenu nasiljem vršnjaka, nastavnice itd., od kojega spas naposljetku nudi okruživanje „dragim ljudima“ i prihvaćanje ženskog rodnog i spolnog identiteta.

Meso (Brazil, Španjolska, 2019) Camile Kater dolazi nam nakon Locarna, Toronta, Palm Springsa, Leipziga, IDFA-e i Annecyja kao senzacionalno uspješan prvi autorski film u kojemu pet animatorica ilustrira priče pet žena različite dobi, zanimanja, rase, roda i životnih iskustava. Svim segmentima zajedničke su pritom tema odnosa prema ženskom tijelu, metafora mesa i stupnja njegove pečenosti te smećkasto-crvena nijansa, no svaka priča rađena je drukčijom tehnikom – hibridnom stop-animacijom objekata i gline u kombinaciji s uljanim bojama, izravnim intervencijama u 35-milimetarsku filmsku vrpcu, found footageom, cel animacijom crteža i vodenih boja, digitalnom animacijom s glitchevima. Obraćaju nam se žene stigmatizirane zbog pretilosti, dobi, roda ili karaktera: nekadašnja filmska muza, transrodna crnkinja, lezbijka u perimenopauzi, mlada djevojka s prvom menstruacijom, aktivistica.

Naposljetku, Slučaj muškarac-žena (Francuska, 2017) Anaïs Caure francuska je kriminalističko-biografska mini-serija o Eugeneu Falleniju, znamenitom transrodnom muškarcu optuženom za okrutno ubojstvo supruge i njegovu životu punom nasilja, fluidnosti i izgubljenosti. Rađena u klasičnim, uglavnom crno-bijelim tehnikama kombiniranima s rotoskopijom i malo boje, serija je nagrađena nagradom žirija na festivalu u Annecyju i posebnim priznanjem žirija Natjecanja dugometražnog filma Animafesta 2018. 

30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te „ponoćnim“ programom WTF koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade, kao i Animafest u Vašem kvartu. Zbog epidemioloških mjera i zaštite mlade publike, Animafest ove godine osigurava online praćenje Natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima.

Slične objave