Subota, 25 svibnja, 2024

Zgrada bivše vojne bolnice u Vlaškoj uskoro postaje dom glazbenicima

U sklopu kompleksa bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87 nalazi se i ulična zgrada koja je integralni dio sklopa nekadašnje Topničke vojarne i kasnije vojne bolnice. Zgrada je građena 1833. godine prema projektu arhitekta Antona Stiedla. Topnička vojarna je zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH, te se nalazi na području zaštićene Povijesno urbane cjeline grad Zagreb.

Danas su svečano otvoreni radovi na rekonstrukciji i prenamjeni ulične zgrade u zgradu glazbene škole.

O Glazbenom učilištu Elly Bašić

Glazbeno učilište Elly Bašić pripada umjetničkim školama Grada Zagreba i predstavlja odgojno-obrazovnu ustanovu koja radi prema nastavnom planu i program funkcionalne muzičke pedagogije, verficiranom od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Od samog osnutka 1965. godine škola je odživjela različite statusne promjene te je shodno tome mijenjala i ime. Svoje današnje ime nosi od 1998. godine po utemeljici Elly Bašić, autorici funkcionalne muzičke pedagogije.

Djelatnost Glazbenog učilišta Elly Bašić objedinjuje glazbeni odgoj i obrazovanje djece i mladih natri razine: predškolskoj, osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj.

Od 1965. godine Glazbeno učilište Elly Bašić kontinuirano koristi zgradu u Mlinarskoj 25, a danas raspolaže s 22 učionice za individualnu i četiri učionice za grupnu nastavu te dvoranom za koncerta s 50-ak mjesta.

Učilište danas polazi 140 polaznika u predškolskom, 530 polaznika u osnovnoškolskom i 125 učenika u srednjoškolskom programu.

Slične objave