Subota, 18 svibnja, 2024

Započinje nova sezona Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije

Tradicionalno dvanaestu godinu za redom na Uskrsni ponedjeljak  2022. počinje sezona Smjene straže Kravat pukovnije predvođena zapovjednikom Željkom  Matejčićem. 

U svečanoj smjeni straže sudjelovati će trinaest pješaka i čak šest konjanika jer i ove godine  prema ustaljenom običaju na prvu smjenu straže u sezoni pozvani su gosti pa će tako sa  zapovjednikom, stjegonošom i dva arkebuzira stijeg Kravat pukovnije na konjima u odorama  pukovnije, pratiti naša poznata TV voditeljica Martina Validžić i povjesničar Vladimir Brnardić. Brojni Zagrepčani i nazočni turisti moči će se sresti sa pripadnicima Kravat pukovnije već od  11:00 sati kada pješački postroj kreće na smjenu straže iz sjedišta u Etnografskom muzeju, a  konjanici sa Dubravkinog puta. 

Primopredaja stijega će se oko 11:15 sati provesti u Dežmanovom prolazu nakon čega svečana  postrojba kreće Ilicom do Trga bana J. Jelačića. 

Oko 11:25 na Trgu bana Jelačića započeti će svečana ceremonija – „Pregled stroja i oružja“,  nakon čega će se pripadnici pukovnije uputiti preko Europskog trga prema Katedrali. Ophodnja gradom, postavljanje i preuzimanje stražara završiti će oko 13:15 sati tradicionalnom  zahvalnom molitvom ispred Zagrebačke katedrale, a molitva će biti posvećena prerano  preminulom povjesničaru umjetnosti, prijatelju Kravat pukovnije i članu Academiae cravaticae  Nikoli Albanežeu

Nakon molitve slijedi primopredaja stijega i završetak smjene straže  

Smjena straže Kravat pukovnije održava se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada  Zagreba na čelu s direktoricom Martinom Bienenfeld:  

…Turistička zajednica grada Zagreba podržala je od samih početaka 

Počasnu satniju Kravat pukovnije, te je ona postala svojevrsni zaštitni znak obilježavanja svih glavnih praznika i blagdana u Zagrebu te sastavni dio naše turističke ponude.”

Tekst: Press

Slične objave