Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Zagrebački spomenici jednog od najslavnijih kršćanskih mučenika

Sveti Juraj je jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Njegovo štovanje se rasprostire diljem Europe, a neke ga čak štuju i kao sveca zaštitnika. U 4. stoljeću izgrađene su crkve u Siriji koje su mu posvećene, na otoku Cipru mu je posvećeno čak 60 svetišta, a u Egiptu 40 crkvi i 3 samostana. Čak mu je i rimski car Konstantin I Veliki podignuo crkvu u Carigradu, a Gruzija (orig. Georgija) je dobila ime po njemu.

Kip sv. Juraja kod HNK

Izbor imena Juraj u starim vremenima je imao simbolično značenje jer se smatralo da je onda čovjek zaštićeniji od napada te i hrabriji, što je jedan od razloga zašto je u Hrvatskoj to ime dosta popularno.

Kip kod Kamenitih vrata

U Hrvatskoj se sv. Jurja zaziva u pomoć u raznim opasnostima, a dio običaja uz Jurjevo u Hrvata dobio je plemenitije oblike.

Kapelica sv. Jurja u Maksimiru

U Zagrebu su poznata dva spomenika podignuta u čast sv. Juraja, a to su spomenik kod Kamenitih vrata i kod HNK-a na Trgu Republike Hrvatske, dok mu je u Maksimiru posvećena kapelica.

Jedna od najpoznatijih legendi o sv. Jurju je ona gdje pobjeđuje zmaja. Prema legendi, u jednom je gradu svim građanima prijetio zmaj koji bi s vremena na vrijeme izranjao iz jezera. U strahu od zmaja, građani su mu žrtvovali ovce, a kasnije i djecu. Kada je na red došla kraljeva kćer, sveti Juraj je dojahao na konju i spasio princezu od zmaja. Toj legendi je posvećen spomenik na Trgu Republike Hrvatske.

Slične objave