Četvrtak, 29 veljače, 2024

Zagreb, otvoreni grad: Što vas još sve čeka do kraja prosinca u CMR-u

Prvo izdanje manifestacije, koja za cilj ima ideju promicanja kulture dobrodošlice, ZAGREB, OTVORENI GRAD održalo se 18.12. od popodneva do kasne večeri  u prostorima Centra mladih Ribnjak.

Ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Pavlica Bajsić, u uvodnom govoru spomenula je kako bi, kao rođena Zagrepčanka u više obiteljskih generacija, voljela da se ciklusom ovakvih interkulturnih programa doprinese tome  da biti purgerom ili purgericom zapravo znači biti građaninom ili građankom Zagreba, jednog OTVORENOG grada. Potom se dogradonačelnik Zagreba, Luka Korlaet, zahvalio svim sudionicima  te pohvalio odličan program i atmosferu na prvom katu Centra mladih Ribnjak: “Ovo mjesto samo po sebi najbolje dočarava metaforu Zagreba kao otvorenog grada. Ovaj pogled iz dvorane, ova otvorena vista oko nas na najbolji način sublimira ono o čemu se ovdje radi. Svaka pohvala programu i atmosferi. Proglašavam Zagreb, otvoreni grad – OTVORENIM! “

Događanje je počelo programom za najmlađe:  koncertom koji bi mogla biti i predstava, odnosno predstavom koja bi mogla biti i koncert:  Orkestra pokoloka – najluđeg dječjeg kazališta u gradu, Teatra Poco Loco. Sav prihod od ulaznica organizatori su odlučili iskoristiti za podršku mladim PADUH-ovim glazbenicama iz Afrike za nabavku potrebne glazbene opreme.

Poslijepodne se nastavilo, u partnerstvu s nizom udruga, s pet besplatnih radionica za sve uzraste na kojima su polaznici osmislili najljepše poklone svojim najdražima: i to one koje su svojim rukama i svojim srcima izradili:od glinene afričke maske, podmetača s za čaše s motivima ukrajinske narodne nošnje, ručno oslikanih torbi, oblikovanih priča, pa do prave pravcate slike na platnu. Večer se nastavila sjajnim koncertima, nastupili su Zbor Domaćigosti, afričke glazbenice iz PADUH-a  i zvijezde večeri, frankofoni bend iz Bihaća: JALL AUX YEUX.

Organizator događanja „Zagreb, otvoreni grad“ je Grad Zagreb u suradnji s Centrom mladih Ribnjak. Partneri u projektu su Centar za kulturu dijaloga (CKD), Centar za mirovne studije (CMS), Inicijativa za  centar edukacije, Panafričko društvo prijateljstva (PADUH), Are you Syrious? (AYS), Teatar Poco Loco i Rock Akademija.

Obilježavanje Međunarodnog dana migranata financirano je sredstvima EU projekta Connection, kojeg provodi Grad Zagreb s nizom partnera mreže Eurocities.

Nakon uspješno održanog prvog “Zagreb, otvoreni grad” do Božića na Sceni Ribnjak još možete pogledati dokumentarnu predstavu iz Rijeke, po imenu BAKICE,  Kolektiva Igralke (HR) i Tjaše Črnigoj (SLO).

BAKICE stižu u Ribnjak ovog petka, 23. prosinca  u 19.30 sati. Ova dokumentarna predstava je nastala prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče? Što im je bitno u životu, što im daje snagu? I kako doprinose društvu, iako društvo to možda ne vidi, ne broji i ne priznaje?

BAKICE su predstava o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina i o svima nama.

Autorice predstave su se povezale sa četiri žene koje su si odabrale imena Albina, Marta, Suzana i Ljudmila. Na osnovi priča tih žena autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Pozicija žene istražuje se kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. U vrijeme kada je postalo “normalno” prolaziti pored ljudi koji kopaju po kontejnerima, pitamo se gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.

Predstava  BAKICE riječkog Kolektiva Igralke je odabrana za repertoar Scene Ribnjak putem javnog natječaja  Rezidencije RIbnjak provedenog ovog ljeta, a prije toga je bila selektirana za  jedan od najvažnijih europskih kazališnih festivala – Theatertreffen u Berlinu.

Projektima poput “Zagreba, otvorenog grada”, “Rezidencije Ribnjak” i “Jednakih u kulturi”- ovaj zagrebački kulturni centar, osnovan davne 1953. godine,  nastoji držati svoja vrata širom otvorenima.

Tekst: Press | Fotografija: Sanjin Kaštelan

Slične objave