Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Verdijeva Traviata izvedena pred premijernom publikom

Premijera Verdijeve opere Traviata pod ravnanjem Srbe Dinića i u režiji Huga de Ane održana je pred premijernom zagrebačkom publikom te ispraćena višestrukim ovacijama.

Iznimno smo zadovoljni što smo postavili operu Traviata u režiji, scenografiji i kostimografiji Huga de Ane. Usudim se reći da je ovo jedna hrvatska Traviata čiji je zaštitni znak slikar Vlaho Bukovac. Nakon što je Hugo de Ana istražio djelo našeg slikara ne samo da se oduševio njegovim djelima, već je među njima našao i sliku kojom dominira žena koja u svojoj ruci drži cvijeće. To su u njegovoj mašti postale kamelije – jer Traviatu je Verdi skladao po libretu Francesca Maria Piave, na temelju drame Alexandrea Dumasa mlađeg koju je on napisao prema svom romanu Dama s kamelijama iz 1852. godine, ispričao je ravnatelj Opere Giorgio Surian.

Uloga Violette Valery koju je premijerno utjelovila Lana Kos te ju po prvi put otpjevala u Zagrebu, među najzahtjevnijima je u sopranskom repertoaru te je za svaku solisticu izniman glazbeni i glumački izazov. Upravo je nastup u ulozi Violette na Festivalu Arena di Verona 2011. označio uzlet Lanine zapažene svjetske karijere. Stvorivši Violettu, Verdi je stvorio netipičan glavni ženski operni lik. U opernome svijetu, u kojemu su ženski likovi bili uglavnom pasivne žrtve u očekivanju iskupljenja ili uništenja, Violetta Valéry postala je svijetlom iznimkom a u svakoj sceni prepoznaju se njezina jasna htijenja i volja koji prerastaju u djelovanje. 
Talijanski tenor Raffaele Abete u ulozi je Alfreda Germonta a prvak Opere Ljubomir Puškarić tumačio je Giorgia Germonta.
Svaki put kad uzmem tu partituru u ruke, uvijek se zamislim nad njezinim naslovom. Traviata na talijanskome znači ona koja je skrenula s puta. Verdi moralist? Naravno, ne, i sam je živio s Giuseppinom Stepponi koja je imala izvanbračnu djecu. Opera Traviata prije svega je veličanje patnje žena i oštra kritika tadašnjega talijanskog visokog društva, istaknuo je maestro Dinić koji se uvijek s radošću vraća Traviati.

Praizvedba Verdijeve Traviate dogodila se 6. ožujka 1853. godine u Veneciji, u Teatru La Fenice. Iako je radnja smještena u 18. stoljeće, Verdi je inzistirao da priča bude smještena u suvremeno doba, no uprava kazališta tražila je da se priča smjesti u prošlost. Tada se, naime, smatralo kako sadržaji opere moraju pripadati prošlosti i kako je mjerilo neukusa opernu radnju smještati u suvremenost. Verdi je tada povukao djelo i poslije godinu dana ponovno ga izveo, ali u drugom venecijanskom kazalištu, Teatro San Benedetto. Venecijanska publika iskupila se za praizvedbu i ovaj put uspjeh je bio golem te je Traviata krenula u svijet kao jedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera.

Slavni redatelj Hugo de Ana rođen je u Argentini. Kao redatelj, scenograf i kostimograf postavio je više od šezdeset opernih produkcija diljem svijeta, a osobito su cijenjene njegove spektakularne scenografije i začudna upotreba svjetla. Karijeru je započeo u Teatro Colon u Buenos Airesu, nastavio u Čileu i Španjolskoj i od tada surađuje s prestižnim svjetskim opernim kućama. Njegove produkcije uključuju najpoznatija djela klasične operne literature za čija je uprizorenja dobio brojne nagrade.

Podjelu, datume izvedbi i ulaznice pronađite OVDJE.

Tekst: hnk.hr / Fotografija: Jovica Drobnjak

Slične objave