Važna uloga obrambenih zidova izgrađenih oko stolne crkve na srednjovjekovnom Kaptolu

Često je u fokusu srednjovjekovnog Kaptola bila izgradnja najmonumentalnijeg građevinskog spomenika u doba gotike na području srednjovjekovne Slavonije, a danas jednog od najpoznatijih zagrebačkih, ali i hrvatskih simbola. Uz prekide je gradnja katedrale, ili stolne crkve, trajala puna dva stoljeća, a gradila se u ranogotičkom stilu u vrijeme kada se po Europi dižu gotičke katedrale.

Paralelno s dovršavanjem stolne crkve na početku 16. stoljeća, oko iste se grade i jake zidane utvrde s obrambenim kulama, a gradnja je inicijativa biskupa Luke, i to po nalogu kralja Vladislava. Stare trošne utvrde nisu bile dovoljno osiguranje za vrijeme turske opasnosti, pa je tako Kaptol trebao bolji obrambeni sustav. 

Gradnja zidina nije započela za vrijeme biskupa Luke, već za vrijeme ravnatelja zagrebačke biskupije, ostrogonskog kardinala Tome Bakača. Gradnja je trajala u periodu od 1512. do 1517. godine, a materijal je dolazio sa periferije grada Zagreba. Jedan dio zidina je vidljiv i danas, a do 1907. godine je stajao i zapadni zid s okruglom kulom koja je nosila naziv po kardinalu – Bakačeva kula.

Nove su utvrde oko stolne crkve završene nekoliko godina prije bitke na Mohačkom polju koja se dogodila 1526. godine.

Slične objave