Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023

Uskoro započinje peto jubilarno izdanje Grada svetog Nikole u Muzeju grada Zagreba

Grad svetog Nikole, koji se ove godine održava jubilarni, peti put, a 5. i 6. prosinca 2019. godine otvara svoja vrata u Muzeju grada Zagreba, jedinstven je događaj za obitelji, ponajprije djecu, koji se nikako ne propušta.

Adventski ugođaj već je prisutan, a Zagreb odiše blagdanskom čarolijom. Vrući kesteni, kuhano vino, miris fritula i ukusnog punča šire se ulicama našega grada.

Vrijeme je darivanja, veselja i blagoslova. Svaki trenutak posvećen najdražima istinska je vrijednost, koju treba njegovati s puno ljubavi. Posebno kada je riječ o najmlađima.

Stoga će Nikola sa svojim ovogodišnjim domaćinom Muzejom grada Zagreba, prije nego što službeno otvori Grad svetog Nikole i ove godine posjetiti i darivati djecu u Klinici za dječje bolesti Zagreb – Klaićeva.  Tako će najmlađima koji u ovo blagdansko vrijeme nisu sa svojim roditeljima donijeti duh Božića.

A kako bi se svim obiteljima omogućilo da uživaju u čaroliji Grada svetog Nikole u Muzeju grada Zagreba (Opatička 20), posjet ovom dvodnevnom događanju i ove je godine besplatan!

Oduševljenje ovim adventskim događanjem iz godine u godinu pokazuju važne hrvatske institucije, pokrovitelji, partneri, ali i brojni mediji koji vjerno prate zbivanja u Gradu svetog Nikole. To su iskazali i na ovogodišnjoj konferenciji za medije; u predivnom prostoru Kotanyi Gourmet Kluba, uz mirisne zalogaje nagrađivanog chefa Matka Bukoveca i ove je godine najavljen Grad svetog Nikole i na druženje su pozvane sve obitelji, djeca i svi ostali koji u sebi nose duh blagdana.

Posebna, čarobna, priča čeka vas u Gradu svetog Nikole, u srcu gornjogradskog adventskog Zagreba

Još ne tako davne 2015-te, počela je ova bajkovita priča, prvi puta otvoren je magični grad prepun mašte, ljubavi i pravog božićnog duha – GRAD SVETOG NIKOLE. Od tada, svake zime uoči svetog Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca, naša priča otvara zimska blagdanska događanja za najmlađe, kao dio jednog od najljepših adventskih slavlja u svijetu.

Otvaraju se vrata najljepšeg grada  – Grada svetog Nikole

U neobičnu bajku, koja posjetitelje iz godine u godinu ostavlja bez daha, uvest će vas Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, koji će u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine u 16 sati uz dolazak Nikole svečano otvoriti događanje. U dvorištu predivnog Muzeja garda Zagreba, nakon blagdanskih pjesama posvećenih svetom Nikoli, zaplesat ćemo uz prave majstore i majstorice plesa, natjecatelje iz popularnog Supertalent Show-a, plesnog studija Escape. Plesni spektakl koji potom slijedi izvest će predstavnici plesnog studija Fusion.

U svečanom ruhu samog Muzeja grada Zagreba svečano otvorenje obilježit će oba dana čak 4 kulinarska showa koje će prirediti Lana Klingor Mihić i jedan od najpopularnijih blogera kada je o ukusnim receptima riječ – Hungry Mile.

Muzej grada Zagreba, kao domaćin ovogodišnjeg Grada svetog Nikole, ove godine ekskluzivno u ovom adventskom razdoblju za posjetitelje priprema posebno druženje s nekolicinom kostimiranih povijesnih ličnosti grada Zagreba iz iznimno popularne i posjećene predfašničke manifestacije Žive slike. Riječ je o najzabavnijem zagrebačkom predfašničkom projektu koji se u Muzeju grada Zagreba održava već dvadeset godina! Samo za Grad svetog Nikole, nekolicina povijesnih zagrebačkih ličnosti u ovom će svečarskom, adventskom razdoblju doprinijeti čaroliji blagdana. Profesor Baltazar i nadaleko poznati ilirac Ljudevit Gaj već su nam potvrdili svoj dolazak, dođite i provjerite tko Vas još očekuje!

Posjetitelje će oba dana manifestacije Grad svetog Nikole povesti na šetnju stalnim postavom Muzeja uz vodstvo Živih slika, svakih pola sata, od 17 do 19 sati.

Jedan od najzanimljivijih dijelova programa kreativne su radionice za djecu Eko-Etno furka, koju nam uz snažne poruke o očuvanju okoliša, priprema udruga Abeceda roditeljstva. U ovim radionicama možete sudjelovati oba dana Grada svetog Nikole.

Za posjetitelje su pripremljene brojne kreativne radionice; na jednoj od njih djeca će svojim spretnim ručicama izrađivati ukrase iz recikliranog materijala za Čarobnu Šumu živih borova u dvorištu Muzeja te tako stvarati predivan ambijentalni ugođaj iz bajke koju niti odrasli neće željeti propustiti.

Tu su i radionice na kojima će djeca uz obrt Tomica i Marica, tradicije duge 60 godina, izrađivati zagrebačke licitareSadit ćemo biljčice maćuhice uz vodstvo Hortiart Homa. Izvrstan je ovo način da djeca nauče ponešto o ekologiji i zaštiti okoliša, a i sam sveti Nikola cijeli će se tjedan voziti u Toyota hibridu kako bi ukazao na važnosti zaštite planeta.

Smijeh do suza i otkačene fotografije bit će dio rezultata velikog Kreativnog natječaja koji započinje već u subotu, 30. studenoga 2019. godine, uz druženje sa svetim Nikolom u gradu, kao dio cjelokupnog programa.

Blagdani sa sportskim uzorima – pa to je zaista čarolija!

Najveće uzbuđenje kod mnogih će zasigurno će izazvati sportska radionica SmartSport, koju će voditi popularni igrači nogometnog kluba Dinamo, a koju je omogućila udruga Abeceda roditeljstva. Zabava koja će sigurno stvoriti neke divne uspomene.

I drugi dan Grada svetog Nikole započinje se s glazbom i to najljepšim božićnim skladbama u izvedbi velikog puhačkog orkestra Željezničar. Ne sumnjamo da će to unijeti dodatnu blagdansku čaroliju  u svečano, razigrano adventsko ozračje.

Oba dana mališani će moći oslikati svoja lišca uz omiljenu zabavu djece – Face painting, a zabavljat će se i uz Likovne radionice i čitanje priča uz pjesnikinju Vesnu Boinović Grubić i književnicu Sanju Kalambura.

Čitaj knjigu uz Alis Pećarić Marić donosi djeci vrlo poučne i edukativne radionice koje se ne propuštaju, stoga pri dolasku odmah rezervirajte svoja mjesta za Vježbaonicu sreće koju će voditi dvije nastavnice i pedagoginje Tamara Vučković i Tihana Lipovec Fraculj,  te radionicu Priče o neustrašivim hrvatskim ženama i neustrašivim klincima pod vodstvom Tatjane Barat, autorice istoimene knjige. Radionica je namijenjena djeci od 8 do 14 godina. Cilj ove kreativne radionice nije samo čitanje priča o iznimnim hrvatskim ženama, nego i važnost uočavanja vlastitih sposobnosti djece.

Kako bismo sve malo začinili daškom modne, oba ćete dana moći uživati u Blagdanskoj dječjoj modnoj reviji poznatih mamica s djecom, koje će crvenim tepihom prošetati u obući Wulf sporta. Ove modne poslastice donosi nam Miss4miss agencija.

Predstave i crtići u kojima će obitelji uživati oba dana

Dvije izvrsne predstave Bajka Kolačić medenjačić u izvedbi Cool igraonice i Zebre su u gradu u plesnom performansu Tala, kao i kontinuirana projekcija prigodnih animiranih filmova studija Recircle oba će dana oduševljavati najmlađu publiku.

Veliko finale zatvaranja Grada svetog Nikole

Veliko finale zatvaranja Grada svetog Nikole u petak, 6. prosinca, obilježit će opće veselje uz proglašenje naj fotografije Fotkaj i osvoji vikend vožnju Toyota hibridom te nastup Twirling Mažoret kluba Sveta nedjelja, nakon čega slijedi radost otvaranja velikih pinjata iznenađenja koja ipak svi najviše volimo.

Sve o ovogodišnjem izdanju manifestacije Advent u Zagrebu iz perspektive portala Lice Grada, možete pronaći na stranici licegrada.hr/advent.

Slične objave