Izložba “Oni/They” na tri zagrebačka trga u sklopu Festivala tolerancije

Na tri zagrebačka trga (Trg kralja Tomislava, Trg Petra Preradovića i Trg bana Josipa Jelačića) otvorena je izložba fotografija Oni/They u sklopu pratećeg programa Festivala tolerancije koji se ove godine održava od 7. do 13. travnja.

Riječ je o izložbi fotografija čiji su autori Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec, a fotografije prikazuju portrete četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana. Izložba je inspirirana projektom Studija Aleppa pod nazivom Picturing (new) European citizens, a organizirana je pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice.

Fotografirani izbjeglice imali su svoje karijere i svakodnevicu koje je prekinuo rat, a svoj su novi život zasad pronašli u Zagrebu. Safaa, arhitektica čiji je suprug poginuo u Siriji, izbjegla je sa svoja tri sina, a ovdje se prekvalificira za njegovateljicu. Kaže da želi samo mir što u Hrvatskoj i ima. Devetogodišnji Mehdi iz Irana živi s ocem i pohađa osnovnu školu u Zagrebu. Bistri dječak već tečno govori hrvatski, voli nogomet i dobro je prihvaćen u školi. Kafia iz Iraka nekad se bavila glumom, a danas je usamljena u svojoj zagrebačkoj garsonijeri, očekujući da azil dobiju njezina kći i unuka.

Izložbu možete pogledati do 15. travnja 2019. godine.

Više fotografija možete pronaći u sustavu Zbirka_LG.

Slične objave