Upoznaj Zagreb: Otkrili smo odličan izvor zanimljivih informacija o gradu

Iako nam je internet nadohvat ruke, mnoge informacije ne možemo samo tako iskopati. No, to nije jedini problem, u mnoštvu informacija lako se pogubiti ili jednostavno zaboravimo sve što smo pročitali na internetu, u novinama ili u knjigama. Npr. jeste li znali…

Da su prije 40.000 godina na Medvednici živjeli neandertalci. Sklonište im je bilo u Veternici, a ulaz u špilju je otkriven tek početkom 20. stoljeća jer je bio skriven zbog odrona zemlje, a otkriven je pomoću lisica koje su kroz zatrpani prolaz sagradile svoje jazbine?

Medvednica

Da je Medvednica u davna vremena bila samo otok u Panonskom moru, te da se tu prije čak 13 milijuna godina nasukao kit, čiji su ostaci pronađeni na području Podsuseda?

Podsusedski kit

Da je prva katedrala, sagrađena odmah po osnutku biskupije, porušena u provali Tatara 1242. godine, te da je na istom mjestu sagrađena nova, koja je nekoliko puta stradavala od neprijateljskih napada, požara i potresa?

Zagrebačka katedrala

Da je prvi (konjski) tramvaj krenuo zagrebačkim ulicama 05. rujna 1891. godine i izazvao pravu senzaciju vozeći brzinom od 7,5 km/h, a trasa mu je bila od Kvaternikovog trga do Savskog mosta?

Današnji tramvaj

Da se nekada Savu moglo preći samo skelom, a da je prvi drveni most preko Save, na kojem se naplaćivala mitnica, sagrađen tek 1892. godine?

Most slobode

Izvor za gore navedene informacije bila je knjiga Upoznaj Zagreb. Riječ je o zanimljivoj i zabavnoj knjizi koja mnoštvom fotografija i duhovitih ilustracija pokazuje svakom čitatelju koliko povijest može biti zabavna. Knjiga je namijenjena mladim čitateljima, roditeljima, učiteljima i svima koji žele upoznati Zagreb na zanimljiv i edukativan način. Knjigu po odličnoj cijeni možete kupiti na stranicama Naklade Nika ovdje.

Mi smo pripremili nagradnu igru u kojoj možete osvojiti jednu knjigu ukoliko točno odgovorite na sljedeće pitanje: U kojoj špilji su se skrivali neandertalci, koji su prije 40.000 godina živjeli na Medvednici? Svoje odgovore šaljite na licegrada.hr@gmail.com, a prvi točan odgovor osvaja knjigu Upoznaj Zagreb!


 

Slične objave