Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023

Prihvaćena inicijativa za proglašenje Dana kravate u EP

Tradicionalno vezivanje kravata na četrdesetak zagrebačkih spomenika jedna je u nizu manifestacija kojima se obilježava Dan kravate u Hrvatskoj, ali i svijetu. 

Manifestacija je započela vezivanjem kravate banu Josipu Jelačiću, a potom i na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Kravatu je vezala izaslanica Grada Zagreba gđa. Mirka Jozić uz pratnju Kravat pukovnije dok su Kliški uskoci vezali kravatu na spomeniku Petru Kružiću. 

Obilježavanja Dana kravate održava se i u drugim gradovima, između ostalih u Puli, gradu u kojemu je izvedba land-art projekta Marijana Bušića “Kravata oko Arene” 2003., inicirala nadnevak 18. listopada za Dan kravate. 

“I ove godine se Dan kravate u Puli već tradicionalno obilježava, u suradnji s ustanovom Academia Cravatica i uz potporu Grada Pule, u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Gimnaziji Pula te u osnovnim školama “Centar” i “Monte Zaro”. Ponosni smo na ovu, sada već tradiciju, koja postoji kako u Hrvatskim tako i svjetskim gradovima”, istaknuo je Marijan Bušić, ravnatelj Academia Cravatica te naveo primjer ukrajinskog grada Lviva koji obilježava ovaj dan vezivanjem kravate na spomenicima, a u obilježavanju sudjeluju i škole i vrtići.  

Osim manifestacije vezivanja kravata i Velike smjene straže koja će se održati u nedjelju vrijedi spomenuti i sudjelovanje pedagoških ustanova jer je obilježavanje Dana kravate ugrađeno u preporučene slobodne školske aktivnosti od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“Što se tiče Dana kravate u odgojno-obrazovnim ustanovama proteklih su se godina na stotine odgojno-obrazovnih ustanova – od vrtića, osnovnih i srednjih škola do pojedinih sveučilišta – organizirano priključivale proslavi Dana kravate što zasigurno neće izostati ni ove godine”, istaknuo je Mihovil Bogoslav Matković, ravnatelj muzeja u nastajanju.

Naposljetku, iznimno važna vijest je početak jednog novoga projekta. 

“Osobito nam je zadovoljstvo izvijestiti kako je AC predložila svim hrvatskim euro-parlamentarcima da se obnovi inicijativa za proglašenje Dana kravate u Europskom parlamentu što je s njihove strane sa zadovoljstvom prihvaćeno te Igor Rudan, hrvatski znanstvenik svjetskog ugleda kojeg je AC prošle godine imenovala veleposlanikom kravate, započeo je svoje djelovanje na toj počasnoj funkciji snažnim tempom i tek ga je razvoj događaja vezanih uz svjetsku zdravstvenu krizu omeo da tako i nastavi”, objašnjava Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata te dodaje kako je ipak, g. Rudan u međuvremenu bio u prilici darovati kravate nekolicini važnih i utjecajnih ličnosti. 

Prilikom posjeta Zakladi Michael J. Fox u New Yorku, posvećenoj borbi protiv Parkinsonove bolesti, hrvatsku kravatu dobio je taj poznati glumac. Istovjetnim darovima g. Rudan je obradovao svoje kolege, ugledne znanstvenike; vodećeg stručnjaka za međunarodno zdravstvo, profesora Zhi-Jie Zhenga, direktora Instituta za globalno zdravlje Sveučilišta u Pekingu, profesora Petera Mathiesona, rektora Sveučilišta u Edinburghu te doktora Michaela Rosbasha, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2017. godine. “Možemo očekivati skori nastavak rada na tom projektu”, zaključuje Albaneže.

Fotogalerija:

Slične objave