Subota, 25 svibnja, 2024

U Knjižnici u Travnom pogledajte izložbu Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča

U povodu Svjetskog dana voda, u Knjižnici Novi Zagreb do 15. travnja 2022. godine gostuje izložba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča

S izvorom kod Knina i ušćem kod Skradina, dalmatinska rijeka dulja od 72 km, koja je na svojem putu do Jadranskog mora oblikovala sedam slapišta od kojih je najprepoznatljiviji Skradinski buk, u kulturološkom smislu, u pisanim zapisima, postala je općim mjestom te je odavno prepoznata na karti Europe. 

Prateći simboliku broja sedam, koji se povezuje s rijekom Krkom, izložbom Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča daje se uvid u tematski raznovrstan sadržaj. Svaka od sedam priča simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drukčiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostaloga, obuhvatiti njezinu vrijednost, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je nadahnula te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena. 

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskoga dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića. Tekstove izložbe potpisuju Sonja Martinović i Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te dr. sc. Željko Miletić, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Izložba se sastoji od 38 plakatnih listova, a za potrebe izložbe u Travnom sačinjen je izbor od 14 listova koji prate drugi sadržaji poput virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke i zanimljive Zelene pitalice

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča dosad je već predstavljena zagrebačkoj javnosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a gostovala je i u Šibeniku, Kninu, Drnišu i Skradinu.

Tekst i naslovni plakat: Press

Slične objave