Tužni prizori na Ilici: Crveni križevi na zgradama u sklopu Projekta Ilica

U sklopu održavanja ovogodišnjeg izdanja Projekta Ilica: Q’Art, neke su zgrade na Ilici dobile neobično obilježje. Zagreb će pamtiti ovu 2020. godinu. Nažalost, ne po dobru. Uz zdravstvene, ali i još dublje društvene i ekonomske posljedice koje će ostaviti pandemija korona virusa, teške materijalne, ali i duhovne posljedice na grad i njegove građane ostavio je i razoran potres te na kraju snažna poplava koji su uništili niz domova u staroj gradskoj jezgri, a i šire.

Zagreb je ranjeni grad, a umjetnička akcija „Postavljanje crvenih križeva na Ilici“,  čiji je autor umjetnik Aleksandar Battista Ilić želi naglasiti razmjere te ranjenosti i trauma građana, pozivajući na svjesnost, solidarnost, ali i odgovornost prema ovoj situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama. 

Ova umjetnička akcija je dio Projekta Ilica: Q’Art koji se još od 2000. godine bavi upravo tom tematikom, osvještavajući građane o zapuštenosti samog srca grada. Projekt se vodi načelom uključivosti pa okuplja cijelu zajednicu oko središnje zagrebačke ulice Ilice kroz dinamiku Community Arta – umjetnosti zajednice. 

Više o aktualnom izdanju Projekta Ilica: Q’Art možete pročitati u članku Crveni križevi na Ilici: Umjetnička intervencija Projekta Ilica: Q’Art.

Slične objave