Nedjelja, 25 veljače, 2024

Tri znamenite palače u ulici koja povezuje Trg bana Josipa Jelačića i Draškovićevu ulicu

U ovom članku ćemo se dotaknuti tri palače koje se nalaze u ulici koja spaja središnji zagrebački trg s Trgom hrvatskih velikana. Prošećimo Jurišićevom ulicom…

Kuća Greiner – Waronig iz 1906.-07. godine

U Jurišićevoj ulici, na kućnom broju 26, nalazi se ugrađena, najamna, trokatna izgrada izgrađena 1906.-07. godine – kuća Greiner – Waronig.

U svojstvu investitora, projektanata i izvođača, pojavljuje se građevno poduzeće Greiner i Waronig, po kome je ova građevina i dobila ime.

Palača izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U blizini Trga bana Josipa Jelačića, nalazi se palača Stern koja je izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna, vlasnika zagrebačke kožare i ravnatelja Eskomptne banke.

Ovu najamnu zgradu s vlasničkim stanom i dućanima, u prizemlju, projektirao je renomirani arhitektonski atelijer Fellner i Helmer, kojima je ovo jedina izvedena najamna zgrada u Zagrebu.

Kuća izgrađena za investitore Alberta i Wilima Deutscha

Kuća u Jurišićevoj 24, ugrađena dvokatna najamna kuća, izgradilo je 1902. godine arhitektonsko poduzeće Honigsberg i Deutsch za investitore Alberta i Wilima Deutscha.

Arhitekt Vladimir Baranyai je 1924. godine rekonstruirao kuću potpuno izmijenivši prvobitni izgled pročelja, ali istovremenom i redizajnirajući unutarnje prostore.

Slične objave