Tri simpatične ulice koje su nekada nosile potpuno drugačija imena

0
446

U ovoj objavi donosimo priču o tri zagrebačke ulice koje su u neka davna vremena nosila drugačija imena od onih koje nose danas. Riječ je o Dugoj ulici, Lepoj Vesi i Pivarskoj ulici. Znate o kojim se ulicama radi?

Duga ulica je jedna od naših najdražih zagrebačkih ulica koju mnogi proklinju dok se njome penju do Gornjeg grada. Riječ je o ulici koja je dobila ime po hrvatskom političaru Pavlu Radiću. Radićeva ulica je jedna od ulica koja spaja Donji i Gornji grad, a specifična je po svom usponu i prekrasnoj arhitekturi koja je definirala ovu ulicu.

Lepa Ves je ime ulice koju danas poznajemo kao Nova Ves. Riječ je o ulici koja povezuje Kaptol i Ulicu Gupčeve zvijezde, jedna je od najsimpatičnijih ali i najstarijih zagrebačkih ulica. Osim što nosi naziv ulice, Nova Ves je i naziv za dio grada od Kaptola do Zvijezde.

Za kraj, govorimo o ulici koju bi pivopije mogle vrlo dobro znati. Pivarska ulica, danas poznatija kao Basaričekova ili Basaričkova ulica, nalazi se na Gornjem gradu, a svoje staro ime je dobila po prvoj pivnici u gradu koja se nalazila na kućnom broju 4. Također, na tom istom se broju od 17. stoljeća točila i proizvodila piva.