Tematsko vodstvo u Muzeju grada Zagreba na temu potresa u Zagrebu 1880. godine

U Muzeju grada Zagreba, u periodu od 4. do 9. kolovoza 2020. godine, održat će se tematska vodstva “Potres u Zagrebu 1880. godine”.

Pridružite se tematskim vodstvima u sljedećim terminima:
utorak – subota: u 11 i u 15 sati, nedjelja: u 10 i u 12:30 sati.

S obzirom na ograničen broj sudionika (maksimalno 10), obavezno je najaviti dolazak bar dan ranije e-mailom (info@mgz.hr) ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

Tematska se vodstva ne naplaćuju, prisustvujete im uz kupljenu ulaznicu za stalni postav.

O temi: Potres koji je u nedjelju zatresao Zagreb podsjetio nas je na razoran potres koji se u našem gradu dogodio 9. studenog 1880.

Prvi i najjači udar bio je u 7 sati, 33 minute i 50 sekundi, s epicentrom sjeveroistočno od Zagreba, između Kraljeva Vrha, Zeline i Kašine.

Taj je sudbonosni potresni udar od desetak sekundi ranio Zagreb, rušile su se kuće i drobili zidovi, pucale su obrambene kule i bedemi, padala su krovišta i urušavali stropovi, a prestravljeni Zagrepčani u panici su napuštali domove, da bi tada, spasivši gole živote, s tjeskobom i u potpunoj neizvjesnosti očekivali daljnji razvitak događaja. Iako je bilo teže i mnogo lakše ranjenih, smrtno su stradale samo dvije osobe.

Za neke objekte, koji su bili toliko oštećeni da ih ne bi imalo smisla popravljati, Komisija je predložila rušenje. Među teže pogođenim objektima bile su zagrebačke crkve, osobito katedrala.

Na Gornjem gradu stradale su crkve sv. Marka i sv. Katarine. U prvoj je pao svod i uništio orgulje, dok je u drugoj bilo znatno oštećeno zapadno pročelje i dva oltara. Južno je krilo bivšeg jezuitskog samostana moralo biti srušeno, Kamenita su vrata bila raspucana, a jake su se pukotine pojavile i na snažnim srednjovjekovnim kulama Gornjega grada, popovom tornju i Lotrščaku.

U Zagrebu je potresom bila oštećena gotovo polovina svih postojećih zgrada.

Slične objave