Stručno vodstvo na temu “Grafički dizajn u Hrvatskoj 1960-ih”

Uz izložbu “Šezdesete u Hrvatskoj—mit i stvarnost” MUO vas pozviva na stručno vodstvo u četvrtak, 05. srpnja 2018. godine u 17 sati na temu “Grafički dizajn u Hrvatskoj 1960-ih” koje će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt. Predavanje vodi dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, autorica dionice o grafičkom dizajnu.

Modernizacijski procesi koji su obilježili jugoslavensku stvarnost 1960-ih—postupno uvođenje zapadnjačkih trendova, zamah medija, poticanje konzumerizma i stvaranje potrošačke kulture—imali su vidljive reperkusije i u domeni grafičkog dizajna.

Visoki standardi u oblikovanju vizualnih komunikacija manifestirali su se na različitim razinama i u svim segmentima života—od oblikovanja plakata različitih namjena do kreiranja prepoznatljivih vizualnih identiteta (tvornica, kazališta,hotela), opreme knjiga i časopisa, gramofonskih ploča, ambalaže i novinskih oglasa za proizvode svakodnevne potrošnje.

Ilustrativne reklame kojima se u širokim društvenim slojevima poticalo stvaranje novih želja i potreba te intermedijalni transfer vizualnih obrazaca, uvođenje eksperimentalnih istraživanja u domenu popularne kulture i komercijalnog dizajna, primjena modernističkih, popartističkih i konceptualnih postupaka pridonijeli su dinamičnoj i pluralističkoj slici grafičkog dizajna u Hrvatskoj 1960-ih.

Slične objave