VijestiDogađanja u ZagrebuŠto nas sve čeka u sedmom izdanju manifestacije Noć knjige

Što nas sve čeka u sedmom izdanju manifestacije Noć knjige

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena.

Ovogodišnjom temom, “Budućnost knjige”, organizatori nastoje potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije. U središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Svečano lansiranje Noći knjige 2018. započet će točno u podne, 23. travnja, predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (agencije GfK Hrvatska, ožujak 2018.). Da je budućnost mjesto/vrijeme u kojima bi knjiga trebala biti dostupna svima, pokazat će izložba „Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!“. Ovom izložbom, koja je plod suradnje Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ukazuje se na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne i za one koje imaju teškoće u čitanju standardnog (crnog) tiska.

Istraživanje tržišta knjiga u Hrvatskoj

Kontinuirano istraživanje čitalačke preferencije i preferencije kupovanja knjiga hrvatskih građana započelo je 2004. – 2005., a Noć knjige “oživjela” ga je 2012. godine, i od tada, iz godine u godinu, godišnje istraživanje agencije GfK Hrvatska donosi nam konkretne podatke i o čitanju i kupovanju knjiga u Hrvatskoj. U sklopu programa otvorenja upoznat ćemo javnost s najnovijim rezultatima, iz ožujka 2018. godine.

Projekcije nad fontanama u Noći knjige 2018

U ponedjeljak, 23. travnja, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Prethodnih su godina nad fontanama projicirani likovi Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Mačka Mišolovca i Ribe Vande, a ove će godine nad njima letjeti astronaut. Astonaut (predložite ime) bit će lansiran iznad fontana u 20 sati, a njegovu putanju pratit ćemo sve do 23 sata. Fotografije možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku: #nocknjige.

Putuj s knjigom!

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, Noć knjige je putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije (deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana) i ove godine omogućila emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“.

Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati humanitarnu notu, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna naša pomoć. Ovoga puta zahvaljujemo nakladnicima koji su donirali knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja (Autonomna ženska kuća Zagreb i Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije).

Prijatelj knjige

Noć knjige ove godine pokreće projekt Prijatelj knjige, želeći skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije primarna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje. Prema jasnim kriterijima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku (naljepnicu) koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige (eng: Book Friendly), mjesto na kojemu posjetitelj može uživati u čitanju, bilo da mu se štivo nudi na polici s knjigama, bilo da ih donosi sam. Kriteriji za dodelu statusa “prijatelj knjige” jesu da je kafić/klub/restoran tijekom godine organizira najmanje 5 promocija knjiga ili srodnih događanja, da u svojem prostoru ima postavljenu policu s knjigama ili je sudjelovao u manifestaciji Noć knjige.

Cijeli program ovogodišnjeg izdanja možete pronaći na stranicama manfiestacije Noć knjige.

Naslovne teme