Slijedi smjena dvije velike zagrebačke manifestacije

Kalendarskim početkom jeseni potiho je započela priča i o najčarobnijem dijelu godine koji je u Zagrebu zadnjih godina posebno došao do izražaja. Da, govorimo o Adventu u Zagrebu, a to nas je potaknulo da se dotaknemo manifestacije koja krasi drugi dio godine – Zagrebački vremeplov.

Najpoznatija zagrebačka gljiva za vrijeme Adventa u Zagrebu

Postoje dvije vrste ljudi – oni koji sanjaju kratke rukave i ispijanje kave na terasi najdražeg kafića i oni koji se vole toplo obući i ispijati vruće kuhano vino s pogledom na tisuće šarenih lampica koje krase zagrebačke trgove i parkove. Ukoliko ste negdje između, Zagreb je idealno mjesto za vas jer kroz cijelu godinu u ponudi imate sve ono što je u skladu s godišnjim dobima.

Još jedna delicija koja je nezaobilazna za vrijeme Adventa u Zagrebu

No, vratimo se malo na manifestaciju koja ovih dana završava, a riječ je o Zagrebačkom vremeplovu.

Zagrebački vremeplov je manifestacija koja započinje u proljeće a završava s prvim danima jeseni, ove godine je startala 22. travnja, a zadnji dan je 01. listopada. Zagrebačke ulice se u tih nekoliko mjeseci vrate u prošlost, a omogućavaju vam da na ulici sretnete Mariju Jurić Zagorku, Antuna Gustava Matoša, da čujete nesretnu ljubavnu priču koju će vam iz prve ruke ispričati Dora i Pavle, a dok uživate u zagrebačkoj prošlosti, na vas će paziti gradski stražar.

Na glavnom zagrebačkom trgu ćete susresti Mandu i čuti priču o nastanku imena Zagreb

Park Zrinjevac pruža zvuke valcera i koračnica, glazbenih napjeva iz opereta, ritam jazza, evergreena, a neizostavni su i plesnjaci, dok u parku maksimir nastupa Ansambl Strauss.

Nastup ansambla Strauss na zadnjem Adventu u Zagrebu

Vjerojatno najpoznatiji dio Zagrebačkog vremeplova je Smjena straže – počasna satnija Kravat pukovnije, u kojoj od ove godine sudjeluju i dvije žene. Također, ove godine smo svjedočili i Velikoj Smjeni straže povodom 350. obljetnice od prvog imenovanja kravate.

Prve djevojke članice Kravat pukovnije
Velika Smjena straže na Trgu svetog Marka

A sada, kada polako oblačimo topliju odjeću i s terasa kafića prelazimo u njihov interijer, počinjemo pričati i o onome što nam slijedi. Ledeni park, čarobni Zrinjevac, Fuliranje, Advent u Tunelu Grič, Advent na Strossu… To je samo djelić onoga što nas očekuje, a iako nas do toga dijeli još tri mjeseca, potiho se veselimo čaroliji zagrebačkih ulica za vrijeme Adventa u Zagrebu.

Tko može ostati imun na ovakve kadrove?

O autoru teksta: Ivan Klindić je osnivač, urednik i fotograf bloga Lice Grada. Prije svega se smatra lovcem na savršeni kadar, zbog čega se njegove objave baziraju na fotografijama, a ponekad se ulovi i u pisanji dugih tekstova. To je samo u slučaju kada ga neplanirano “lupi” val inspiracije, a takvih je u zadnje vrijeme sve više i više. Sve ostale objave na webu, koje nisu potpisane, su njegovo djelo u potpunosti, od riječi do fotografija.


Slične objave