Skulptura Antuna Gustava Matoša na najljepšem gornjogradskom šetalištu

Skulptura Antuna Gustava Matoša na prekrasnom gornjogradskom Strossmayerovom šetalištu je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih zagrebačkih skulptura.

Skulptura, izgrađena od aluminija, postavljena je na svoje sadašnje mjesto 1972. godine. S obzirom koliko je Matoš volio Zagreb, iako nije rođen u njemu, nije bilo teško odlučiti se zašto je zaslužio da se njegova skulptura nalazi u samom centru grada.

S obzirom na prekrasne panorame grada koje se mogu vidjeti sa Strossmayerovog šetališta, slobodno možemo reći da je Matoševa skulptura smješteno na mjesto na kojem bi mu mnogi pozavidjeli. S druge strane Gornjeg grada, u Jurjevskoj ulici, nalazi se kuća njegovih roditelja.

Autor skulpture je hrvatski kipar Ivan Kožarić, rođen u Petrinji 10. lipnja 1921. godine.

Skulptura je napravljena u skladu s Matoševim životom, a nema pravi postament, nego Matoš sjedi na klupi i gleda prema zagrebačkim krovovima, zbog čega je ovo jedan od najzanimljivijih zagrebačkih kipova.

Kada je kip postavljen, u novinama se pisalo da to nije spomenik već poticaj na angažirani pogled prema gradu. Matoš bezbrižno sjedi i promatra kako se život i ljudi oko njega užurbano kreću.

Slične objave