Srijeda, 24 travnja, 2024

Šareni mozaik Ede Murtića ispred Ministarstva turizma u Kockici

Kockica, u kojoj se danas nalazi Ministarstvo turizma, građena je u periodu od 1963. do 1968. godine prema projektu arhitekta Ivana Vitića, a građena je kao sjedište CK SKH. Zgrada Vlade RH na Prisavlju, vrijedno je djelo u opusu arhitekta Ivana Vitića arhitektonskih, urbanističkih i simboličkih vrijednosti, kao i vrijednosti ostvarenja razdoblja moderne na našim prostorima.

No, ovaj članak posvećujemo mozaiku Ede Murtića koji se nalazi na unutar bazena/fontane smještene na platou ispred zgrade.

“Sastavljen od 64 polja, mozaik je izveden od staklenih kockica proizvedenih u Fažani, dok su one zlatne proizvedene na talijanskom Muranu. Šarenilo konkavno-konveksnih polja akcentuirano je s nekoliko polja ukrašenih apstraktnim elementima.” navodi se na stranicama Hrvatskog restauratorskog zavoda.

“Izvedena 1968. godine, ta je umjetnička intervencija oplemenila prostrani sjeverni plato, nastavljajući se na interijer čije je uređenje koordinirao Raul Goldoni, oblikujući ga u estetici visokog modernizma djelima Jagode Buić, Dušana Džamonje, Stevana Luketića, Zlatka Price i Ede Murtića.”

Mozaik je nedavno restauriran te je poprimio svoj nekadašnji sjaj.

Fotografije: fotografijezagreba.hr

Slične objave