Nedjelja, 25 veljače, 2024

Rođenje prvog i jedinog hrvatskog gitarskog virtuoza

Gitara. Meni osobno najdraži glazbeni instrument. Instrument kojem sam se divio i divim. Od malih nogu je tako. Volio sam posjećivati sada pokojnog susjeda kako znalački prebire po njezinim žicama. Kasnije sam uživao u svirkama mojih prijatelja iz osnovne i srednje škole.

Različiti glazbeni ukusi na zagrebačkim ulicama

Širokoj javnosti malo je poznata činjenica da je na današnji dan 1800. u Varaždinu rođen Ivan Padovec. Pitate se tko je on? Pokušat ću Vam ga približiti.

Ivan Padovec je hrvatski gitaristički virtuoz i skladatelj. Kao samouk naučio je violinu i gitaru te istodobno uzimao satove iz klavira kod J. K. Wisner-Morgensterna. Brzo je napredovao, pa uskoro i sam počinje davati poduke iz gitare i violine. Upisao je učiteljsku školu u Zagrebu, ali kako je stekao ugled kao učitelj glazbe napušta školovanje te se posvećuje gitari i skladanju.

Melodije Gornjega grada

Osnovao je Zagrebački sekstet, koncertom kojega je 18. travnja 1827. bio obilježen početak djelovanja Glazbenoga društva (Musikverein; danas Hrvatski glazbeni zavod). Iste je godine Padovec otišao na prvu turneju u Rijeku, Zadar i Trst. U razdoblju između 1829. i 1837. boravio je u Beču, gdje je razvio uspješnu koncertantnu karijeru. Gostovao je u mnogim europskim zemljama (Austrija, Njemačka, Češka, Mađarska, Poljska, Engleska).

Prema njegovim nacrtima u radionici bečkoga graditelja glazbala Staufera izrađena je gitara s 10 žica (danas se čuva u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt) za koju je napisao i priručnik. Skladao je djela za gitaru i popijevke u kojima ima prizvuka hrvatskih pučkih napjeva.

Muzej za umjetnost i obrt

Zbog sve slabijeg vida vraća se u rodni Varaždin. Do 1848. godine, kada je potpuno oslijepio, bavi se podukom, skladanjem, povremenim koncertiranjem u Varaždinu i Zagrebu, te konstruiranjem gitara.

Nije poznato gdje su završila sva njegova djela, jer je dio poslao u Beč, no nije poznato kome. Srećom dio je njegovih djela kupio njegov učenik Lavoslav Vojska, lokalni dužnosnik, vrsni gitarist i pjevač. Njegov skladateljski opus obuhvaća 162 djela, koje je napisao uglavnom za jednu ili dvije gitare, nešto za glas uz gitarsku pratnju te za komorne orkestre. Skladbe za glas i glazbalo pisao je na stihove hrvatskih, austrijskih i njemačkih pjesnika. Radovi su mu od jednostavnih do složenih sonatina, plesova i inih složenih djela. Napisao je i priručnik Teorijsko-praktička škola za gitaru (Theoretisch-practische Guitar-Schule, 1842. ili 1845). Djela su mu objavili hrvatski nakladnici Lavoslav Hartman i drugi. Umro je 1873. godine u Varaždinu bez potomstva. Pogreb je bio skroman, a poslije su mu štovatelji podignuli spomenik.

Današnja zgrada Muzičke akademije

Prema Franji Kuhaču, Padovec je bio možda „prvi i jedini hrvatskog gitarski virtuozo“. Grad Zagreb je velikom virtuozu u čast imenovao ulicu u četvrti Maksimir.

Neka je više ovakvih samoukih genijalaca. Okrijepa su za dušu i srce. Svirajte i živite glazbom. Uz Vašu pjesmu život u gradu se živi lakše i ljepše.


O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.


Slične objave