Prvih sedam godina platforme Lice Grada i najava nadolazeće 8. sezone: Novi početak

Od kada sam krenuo raditi full time za Lice Grada, u prijevodu: kada sam Lice Grada pretvorio u stalni posao, tražio sam neki način kako da najbolje i najjednostavnije radim novi sadržaj i plasiram ga prema čitateljima.

Ovaj ću članak posvetiti onome što me veseli, ali ću spomenuti i dosadašnjih 7 godina vođenja Facebook stranice, a kasnije i portala, Lice Grada. Od prošle godine, kada su riječi poput karantene i potresa uglavnom bili dio scenarija filmova koje smo gledali na TV-u, Netflixu ili u kinima, odlučio sam raditi Lice Grada po – sezonama.

Svaka sezona platforme Lice Grada starta od 1. rujna, a završava s 30. lipnja. Međuprostor (nazovimo to tako), smješten od 1. srpnja do 31. kolovoza, vrlo kreativno nazivam predsezonom. Podjela po sezonama mi je olakšala neke stavke kod kreiranja sadržaja, a i djeluje mi kul – šta je je.

S krajem lipnja završila je 7. sezona od kada postoji Lice Grada. I to LUDA sedma sezona!! Dolje ću navesti specifičnosti dosadašnjih sezona, a onda ću napraviti kratki pregled što sam sve novo uveo u ovoj, sada već bivšoj, sezoni.

Podjela dosadašnjih sezona i stavki koje su je obilježile:

1 – 2013/2014 – Nastala Facebook Lice Grada
2 – 2014/2015 – Aktivnost isključivo na Facebook stranici Lice Grada
3 – 2015/2016 – Aktivnost isključivo na Facebook stranici Lice Grada
4 – 2016/2017 – 1. kolovoza sam pokrenuo blog licegrada.hr
5 – 2017/2018 – Rad na slaganju brenda Lice Grada koji je uključio transformaciju bloga licegrada.hr u portal, kao i kreiranje sustava Zbirka_LG (baza zagrebačkih fotografija platforme Lice Grada) koji je smješten na tada novonastalom portalu – licegrada.media
6 – 2018/2019 – Rad na bazi fotografija je bio iznimno naporan jer sam u glavi imao viziju kako ona treba izgledati, no bio sam ograničen svojim sposobnostima izgradnje iste, tako da je tek u ovoj sezoni nastala baza fotografija kakva i danas postoji. Također, iste sam sezone pokrenuo i LG_1 (licegrada.hr/lg1) koji okuplja veće fotografske projekte i serijale

U nastavku donosim popis nekih važnijih elemenata (poštedjet ću vas svih detalja jer postoji preko 30 različitih noviteta o kojima bi mogao jako dugo tipkati) koje su postale bitne za Lice Grada, a koje sam uveo u periodu od 1. rujna 2019. do 30. lipnja 2020. godine. Mnoge od tih stavki su promijenile lice portala, a i unijele mnoge novitete po pitanju sadržaja koji možete pratiti na portalu, i drugim stranicama, platforme Lice Grada.

  • Sedma.foto – Istaknute fotografije sedme sezone platforme Lice Grada (licegrada.hr/sedma-foto)
  • Naša priča. – Detalji o platformi Lice Grada (licegrada.hr/prica)
  • Redizajn portala licegrada.hr – Verzija portala 5.0
  • Stari Zagreb – Stranica s člancima o zagrebačkoj povijesti (starizagreb.licegrada.hr)
  • Jučer – Danas – Sutra – Podjela sadržaja po stavkama (licegrada.hr/jds)
  • Dnevnik – Blog platforme Lice Grada (dnevnik.licegrada.hr)
  • Neki drugi Zagreb – Privremeni fotografski serijal koji putem fotografija dokumentira život u Zagrebu nakon potresa i za vrijeme pandemije koronavirusa (licegrada.hr/nekidrugizagreb)
  • Kronike – Skup kategorija koje dokumentiraju život sa zagrebačkih ulica, a koje se dijele na stalne (Fotoreportaža i Puls jednog grada) i privremene kategorije (licegrada.hr/kronike)
  • Stare Razglednice Zagreba – Prikaz nekadašnjeg Zagreba putem starih razglednica grada Zagreba (licegrada.hr/srz)

Podjela po sezonama mi je uvelike olakšala posao jer sam tako dobio mogućnost isticanja fotografija (klikom OVDJE možete vidjeti najistaknutije fotografije sedme sezone), kao i mnoge druge male, vama nevidljive, a meni itekako vidljive promjene koje su mi uvelike olakšale ovaj “one man band” pristup rada.

Sada se nameće važno pitanje – Što možemo očekivati u osmoj sezoni platforme Lice Grada?

Nemam pojma. Imao sam određene planove, kao i mnogi, i za 2020. godinu, pa eto nas tu gdje jesmo. Ruku na srce, Lice Grada je, unatoč kaosu koji smo živjeli prvih 6 mjeseci ove godine, zbilja postiglo puno toga! Fotki u sustavu Zbirka_LG (licegrada.media) je više nego ikad (logično), čitanost je veća nego ikad, a karantenu sam iskoristio i za brojne promjene, od kojih je jedna bila i kompletni redizajn portala licegrada.hr koji je sa sobom donio brojne male i velike novitete.

Tu je i ova stranica – dnevnik.licegrada.hr – koja predstavlja blog platforme Lice Grada gdje pišem ovakve tekstove koji su posvećeni radu, uspjesima i svemu onome što čini platformu Lice Grada – iza scene. Naravno, ne smijem izostaviti ni stranicu starizagreb.licegrada.hr koja je postala mjesto gdje obrađujem cijelu zagrebačku povijest. Upravo sam završio sa 16. stoljećem i krenuo u novo – 17. stoljeće. Garantiram vam da se skupilo jako zanimljivih tekstova, a njih objavljujem svakodnevno – od ponedjeljka do nedjelje.

Naravno da imam dosta ideja i planova i za osmu sezonu, a njih ću definirati u nadolazećem periodu predsezone koji traje sve do 31. kolovoza.

Sada slijedi priprema za događanja koja nas očekuju za vrijeme ljetnih mjeseci (za razliku od prošlog ljeta, događanja će biti zasigurno manje, no to ne znači da će ljeto u Zagrebu biti dosadno).

Hvala svima koji čitaju i prate Lice Grada, svi vi ste iznimno bitan dio cijele priče! Ja vam mogu samo obećati da će Lice Grada u svojoj 8. sezoni nastaviti donositi bogat sadržaj o gradu Zagrebu – o njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!

Hvala na čitanju i na druženju,
Ivan

Slične objave