Subota, 13 travnja, 2024

Prvi čovjek na zagrebačkom području pojavljuje se u kasnijoj fazi pleistocena

Čovjek se na području današnjeg Zagreba javlja prvi put u kasnijoj fazi pleistocena, iz kojeg vremena potječe i čuveni krapinski pračovjek koji je živio prije otprilike 60.000 godina.

Na području Medvednice, odmah iznad Stenjevca, u pećini Veternici, pronalaze se ostaci, poput lubanje čovjeka i razni artefakti, iz paleolitskog razdoblja.

U neolitu, poznatijem kao mlađem kamenom dobu, na području Zagreba pojavljuju se prvi tragovi čovjeka. Prilikom radova, slučajno su na području Opatovine, Jaruna i Rudeša pronađene polirane sjekire. Te su sjekire nastale oko 1.500 godina prije Krista, čime se smatraju najstarijim arheološkim nalazima s užeg dijela grada Zagreba.

Opatovina danas

Prilikom kopanja temelja za zgradu u Dežmanovoj ulici, pronađeni su predmeti koji potječu iz kraja faze brončanog doba. Nažalost, iz tog pronalaska sačuvan je tek vršak koplja kao i četiri fragmenta srpova te jedna ukrasna igla.

Dežmanov prolaz

Više je pronalazaka bilo van užeg centra današnjeg Zagreba, poput Vrapča, Velike Gorice i Zagrebačke gore, poput ostave kraj Medvedgrada gdje su pronađene brončane narukvice i privjesci.

Slične objave