Nedjelja, 25 veljače, 2024

Prvi bicikl u grad Zagreb stiže 1867. godine sa Svjetske izložbe u Parizu

Grad Zagreb je 2017. godine proslavio 150. godišnjicu od kad je prvi bicikli stigao u Zagreb. Davne 1867. godine, u Zagreb je ravno sa Svjetske izložbe u Parizu stiglo danas omiljeno prometno sredstvo mnogih Zagrepčana.

Svjetske izložbe su svojevremeno bile velika stvar, podsjetimo se da je za onu 1889. čak bio izgrađen i Eiffelov toranj, dok je eto ta 1867. promijenila budućnost prijevoza po gradskim ulicama.

Ladislav Beluš, trgovac koji je zaslužan za ovaj veliki trenutak u zagrebačkoj povijesti, donio je bicikl u Zagreb što je izazvalo pravo oduševljenje među narodom, zbog čega se 1894. godine osniva „Savez hrvatskih biciklista“, a godinu dana poslije Poduzetnik Ivan Dirnbacher otvara tvornicu bicikala – „Ilyria“ i „Croatia“. Zagrepčani su se zaljubili u bicikle i ta ljubav do dana današnjeg ne jenjava.

Danas na zagrebačkim ulicama možemo vidjeti more zaljubljenika u bicikle, dok se voze na posao, školu, fakultet, dok se samo vozikaju u svoje slobodno vrijeme. Zbilja je riječ o jednom genijalnom sredstvu za prijevoz koje, ne samo da je funkcionalno i besplatno, već je i zdravo.

Slične objave