Prva proslava u 2020. godini: Drugi rođendan portala licegrada.media!

Točno su dvije godine prošle od kad je portal licegrada.media osvanuo na internetskim prostransvima! U početku je to bilo snalaženje s raznoraznim pluginovima putem kojih sam tražio mogućnost, tj. temelje kako bi napravio najveću bazu zagrebačkih fotografija (uvijek ambiciozan), da bi se u ljeto 2018. okrenuo prema cloud servisu Photoshelter koji mi je omogućio sve što sam tražio.

Tih par mjeseci potrage je bilo jako dugo i naporno, a posao se nastavio i nakon što se licegrada.media povezala s Photoshelternom jer je valjalo dotadašnjih 30-ak tisuća fotografija prilagoditi. Bio je to iznimno opširan posao, no tvrdoglavost, koja mi je u životu često donosila samo najbolje, i u ovom se slučaju pokazala kao pravi put.

Da ne duljim s tekstom, okrenut ću se tehnikom koja mi pomaže pri pisanju ovakvih članaka u trenucima manja inspiracije – pitanjima!

Dakle, krenimo…

Što je licegrada.media?

Licegrada.media je portal gdje je smješten sustav Zbirka_LG – naziv za bazu zagrebačkih fotografija platforme Lice Grada.

Što je sustav Zbirka_LG? I, kako taj sustav funkcionira?

Odgovor je jednostavan: Zbirka_LG je baza zagrebačkih fotografija platforme Lice Grada koja je smještena na portalu licegrada.media. Sustav za vas, posjetitelje, funkcionira vrlo jednostavno. Naime, na portalu imate pregled zadnjih dodanih fotografija, kao i pretragu cijele baze fotografija.

Tko može koristiti fotografije platforme Lice Grada?

Fotografije mogu koristiti svi klijenti platforme Lice Grada, ili oni koji pojedinačno otkupe jednu ili više fotografija, prema prethodno dogovorenim uvjetima. Svako korištenje fotografija bez prethodnog upita se kvalificira kao kršenje autorskih prava.

Tko god poželi koristiti neku od fotografija, svoj upit može poslati na licegrada.hr@gmail.com

Kakve se gore nalaze fotografije?

Raznorazne. Od brojnih događanja u gradu, fotoreportaža, života sa zagrebačkih ulica, nogometne utakmice (npr. sve europske utakmice koje je GNK Dinamo Zagreb igrao unazad nekoliko godina, kao i veći derbiji), ilustrativne fotografije, i još puno toga.

Preporučio bi da pogledate sljedeće linkove kako bi ste mogli saznati više o nekim fotografskim projektima:

licegrada.hr/lg1 – Fotografski projekti

licegrada.hr/projekti – Projekti općenito, od kojih su neki i fotografski

Koliko sustav Zbirka_LG sadrži fotografija i od kada one datiraju?

S današnjim danom, baza fotografija Zbirka_LG broji preko 51.000 različitih zagrebačkih fotografija, a gore se nalaze fotografije od 2013. godine do danas.

Još nešto?

Da, zapravo, puno toga, ali kao što rekoh, južina… Stoga, skratit ću priču uz opis još nekoliko iznimno važnih linkova:

1. Svakako bi preporučio da pogledate Kronike (licegrada.hr/kronike). Kronike su skup kategorija portala Lice Grada koje dokumentiraju život u gradu Zagrebu, a koje se baziraju na fotografijama. Više o Kronikama pročitajte na licegrada.hr/zagrebacke-kronike

2. Ukoliko ste prvi ili drugi put na stranicama platforme Lice Grada, svakako bi vam preporučio da proučite stranicu Istraži Lice Grada (licegrada.hr/istrazi) gdje se nalaze osnovne informacije o platformi.

3. Još jedna stranica koju vrijedi pogledati je svakako stranica Fotografija (licegrada.hr/fotografije). To je mjesto gdje možete saznati više o fotografijama platforme

Ako malo “prošarate” stranicom dnevnik.licegrada.hr lako ćete primjetiti da sam dobar dio teksta gore kopirao iz jednog od prijašnjih članaka, no zašto mijenjati nešto već dobro napisano a donosi sve potrebne informacije, zar ne?

Želje? Još puuuuuno dobrih fotki, puuuuno godina, ali i puuuuuno novih klijenata! 

Ivan

Slične objave