Srijeda, 31 svibnja, 2023

Prva ovosezonska opera u Hrvatskom narodnom kazalištu: Seviljski brijač

Hrvatsko narodno kazalište je najavilo izvođenje prve ovosezonske opere, a riječ je o jednoj od najpopularnijih opera svih vremena – Seviljski brijač, Gioachina Rossinija.

Kad je Gioachino Rossini početkom 19. stoljeća uz pomoć libretista Cesarea Sterbinija posegnuo za Figarom nije ga omelo što su ga već uglazbili Paisiello i Mozart. Stvorio je djelo koje i danas odiše zdravom komikom i svježinom, pokazujući svu genijalnost i majstorstvo svojeg autora. Opera blistava glazbenog humora, doživjela je ono što joj je 1822. godine predvidio Ludwig van Beethoven kad je autoru čestitao riječima: Dok bude postojala talijanska opera, to će se djelo izvoditi!

Iako je rimska praizvedba 1816. godine, zbog niza apsurdnih nezgoda, bila katastrofalna, djelo je već nakon druge izvedbe u Bologni počelo doživljavati munjevit svjetski uspjeh i postalo jedna od najpopularnijih opera svih vremena. Kao glazbeni autor vrlo slobodnog shvaćanja tradicije unio je nov glazbeni izraz u tada još konvencionalnu talijansku operu te scenskim realizmom označio novo razdoblje u povijesti opere. Ne govori se uzalud kako bi svaka operna kuća trebala stalno imati na repertoaru Seviljskog brijača.

Jer, dok stalnu opernu publiku ne prestaje privlačiti magija glazbenih i scenskih bravura koje ova opera pruža, ona humorom i zdravom životnom filozofijom razbija predrasude o nerazumljivosti operne umjetnosti privlačeći tako i najmlađu opernu publiku.

Operom će ravnati Josip Šego u režiji Krešimira Dolenčića, a možete ju gledati već 15. i 25. rujna te 8. listopada!

Ulaznice potražite OVDJE ili na našoj blagajni svakim radnim danom od 10 do 19 sati i subotom od 10 do 13 sati.

Slične objave