Petak, 8 prosinca, 2023

Prva na Jadranu: Otvorenje nove izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Sadržaj donosi zagrebackimagazin.hr

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvara se izložba Prva na Jadranu. Izložbom se ostvaruje međumuzejska suradnja triju hrvatskih muzeja: Hrvatskoga pomorskog muzeja Split, Muzeja Grada Crikvenice i Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao matičnog i nacionalnog muzeja za područje tehnike. 

Izložba će se moći razgledati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, u periodu od 30. travnja do 27. lipnja 2021. godine.

RADNO VRIJEME IZLOŽBE: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja 9 do 13 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno. Za razgled izložbe vrijedi ulaznica za zbirke Muzeja.

Otvorenje izložbe je 29. travnja 2021. u 19 sati i zatvoreno je za javnost, a koja će moći događaj pratiti u živo putem prijenosa na facebook profilu TMNT-a. 

Izložbom se ostvaruje međumuzejska suradnja triju hrvatskih muzeja: Hrvatskoga pomorskog muzeja Split, Muzeja Grada Crikvenice i Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao matičnog i nacionalnog muzeja za područje tehnike. To je tim važnije u vrijeme epidemije COVID-19 i smanjene interakcije među muzejima i građanima.
Izložba obrađuje temu iz povijesti pomorstva i specifične vrste pomorskog prijevoza – onog trajektnoga bez kojeg je danas nezamislivo putovanje na otoke.
Predmeti na izložbi vrijedan su segment kulturne i tehničke baštine.

Muzej Grada Crikvenice i Hrvatski pomorski muzej Split otvorenjem izložbe „Prva na Jadranu“ u lipnju 2019. obilježili su 60. godišnjicu puštanja u promet prve trajektne linije na istočnom Jadranu koja je povezivala Crikvenicu i Šilo na otoku Krku. Izložba je održana najprije u Crikvenici  (2019. – 2020.) i u Splitu (2020. – 2021.), poslije čega slijedi njezino gostovanje u Zagrebu.

Crikvenica 1960-ih započinje svoj snažni turistički razvoj koji je povezan i s njenim dobrim prometnim položajem i sve razvijenijom prometnom mrežom (izgradnja Magistrale). Godine 1959. puštena je u promet trajektna linija Crikvenica – Šilo. Liniju je održavao legendarni trajekt Bodulka kojeg pamte svi stariji Crikveničani i turisti, uključujući i brojne građane Zagreba kojima će izložba biti zasigurno posebno zanimljiva. Bodulka je kao prva na Jadranu „uplovila“ u povijest ne samo Crikvenice, nego i prometa Hrvatske. 

Izložba osim trajektne linije tematizira i općenito razvoj crikveničke luke, parobrodarske linije koje su prije pojave trajekata bile glavne poveznice obalnih naselja, ali i povijesnu usmjerenost Crikveničana na istočnu obalu otoka Krka što utječe na osnutak mjesta Šilo te naposlijetku gradnju Krčkog mosta koji je 2020. obilježio 40. godišnjicu  puštanja u promet.
Izložba obrađuje i suvremeni segment pomorske baštine Crikvenice koja je dosad često bila zanemarena. 

Izložba je namijenjena za široku publiku raznih uzrasta. Namijenjena i za posjetitelje iz inozemstva jer su svi tekstovi prevedeni na engleski jezik. 

Autori: Ljubomir Radić (HPMS), Tea Rosić (MGC), Stjepan Špalj
Stručni suradnici: Gordana Tudor, Renata Busatto, Petra Blažević

Korišteni su predmeti, fotografije i reprodukcije Muzeja Grada Crikvenice, Hrvatskog pomorskog muzeja Split, Državnog arhiva u Rijeci, Foto Ivančić, Narodne knjižnice i čitaonice Selce, Gradskog muzeja Senj, Hrvatskog registra brodova Split, Lučke ispostave Krk, Maistre d.d. Rovinj, Plovputa d.o.o. Split, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog Primorja Rijeka, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Sveučilišne knjižnice Split te građa privatnih osoba.
Modele su izradili Željko Skomeršić, Josip Rumora, Josip Pritchard.
Video: HRT, Hrvatska kinoteka HDA

Izložba je realizirana sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Tekst: Press

Slične objave