VijestiDogađanja u ZagrebuProduljena izložba skulptura i crteža Svjetlana Junakovića u MUO

Produljena izložba skulptura i crteža Svjetlana Junakovića u MUO

Oko devedeset jedinstvenih skulptura i tridesetak crteža izloženih u Muzeju za umjetnost i obrt na izložbi „Breaking news“ poznatog umjetnika i ilustratora Svjetlana Junakovića, moći će se razgledati uz besplatan ulaz sve do 25. listopada ove godine do kada je izložba produljena. U samo mjesec dana od otvorenja izložbu je razgledalo više od tisuću posjetitelja.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnosti i obrt, povodom produljenja izložbe je istaknuo: „Usprkos neizvjesnim vremenima u kojima se nalazimo, brojnih ograničenja i mjera opreza, pozitivno smo iznenađeni interesom javnosti i brojem posjetitelja koji su došli na izložbu i u naš muzej. Ovaj podatak govori u prilog našim vjerovanjima da želja za umjetnosti i kulturom nikada ne jenjava te je pokazatelj potrebe čovjeka da, bez obzira na vrijeme i okolnosti, u umjetnosti pronađe nove inspiracije i izvore optimizma“.

Nekoliko dana prije zatvaranja izložbe, 23. i 24. listopada održat će se posljednje stručno vodstvo i susret sa umjetnikom, te kreativna radionica za djecu Pedagoškog odjela MUO. 

Detalji prijave za vodstvo i radionice, te epidemiološke mjere na: www.muo.hr

Više o izložbi

Izložba „Breaking news“ Svjetlana Junakovića predstavlja njegove radove nastale kroz razdoblje od 2016. do 2019. godine. Uz nezaobilazne crteže na izložbi su predstavljene serije zidnih skulptura, monumentalne slobodnostojeće skulpture, te statuete, te projekcije odabranih skica iz crtaćih blokova u kojima autor prenosi živopisnu atmosferu slikovnog pripovijedanja kakvo nalazimo u vizualnom iskustvu stripa ili animiranoj radnji zbivanja karakterističnoj za film. 

U tematici i motivima radovi autora variraju od serije zidnih skulptura Šibenik-Pušači kao groteskne reinterpretacije znamenitog skulpturalnog vijenca glava sa šibenske katedrale ili triptiha koja predstavlja parodijsku referencu na Matisseovu sliku Ples, do preispitivanja klasičnih tema monumentalne plastike poput akta ili lika atletskog junaka u radovima Octopussy, Casanova, te Šampion lake kategorije. 

Kustosica izložbe je Jasmina Fućkan, voditeljica Zbirke kiparstva i bjelokosti Muzeja za umjetnost i obrt. Uz izložbu je tiskan istoimeni katalog u sunakladništvu MUO-a i izdavačke kuće Sandorf, Ivan Sršen. Grafički dizajna kataloga i vizualni identitet izložbe potpisuje dizajnerski studio Deseto selo, dizajnerice Bojana Bota, Sanja Dvornik i Ana Ćurković Zelić. Autor fotografija za katalog je Srećko Budek, foto altelier MUO-a.

Naslovne teme