Naselja koja su pripojena Zagrebu prema Carskom patentu iz 1850. godine

Svi znamo crticu iz zagrebačke povijesti koja govori da je Zagreb nastao ujedinjenjem naselja Kaptola i Gradeca, no prema Carskom patentu izdanom 07. rujna 1850. godine, Zagrebu je pripojeno još nekoliko naselja.

Prema spomenutom Carskom patentu, Zagrebu su pripojena naselja poput Laške Vesi i Nove Vesi.

Nova Ves

Laška ves je staro naselje za koje se pretpostavlja da je nasljeno već u 8. stoljeću. Riječ “ves”, koja je najpoznatija u slučaju Ulice Nova Ves, potječe iz latinskog jezika, a nastala je od rijeci “vicus”, što znači selo.

Prema srednjovjekovnim zapisima, na početku današnje Vlaške ulice postojalo je naselje koje se nazivalo Selo Latina (Vicus Latinorum). Tamo su se nalazili talijanski trgovci, graditelji i umjetnici koji su radili na katedrali. No, zbog oštećenja koje je katedrala pretrpila u potresu, većina njihovih djela je izgubljeno.

Naselje je već u 13. stoljeću dobilo status biskupskog naselja, što je značilo da je bilo pod nadzorom zagrebačkih biskupa te je funkcioniralo kao poluslobodna općina.

Selo Latina se nalazilo podno Kaptola, pa su zagrebački kanonici u 14. stoljeću tamo počeli naseljavati kaptolske kmetove. Kajkavsko stanovništvo prozvalo je ovo naselje Laškom vesi, da bi kasnije glavna ulica naselja bila preimenovana u danas nam poznatu Vlašku ulicu.

Prema popisu iz 1769. godine, tamo je radilo 38 krznara, 27 postolara, 22 čizmara i 21 krojač, a u toj istoj ulici se 1838. godine rodio hrvatski romanopisac, pripovjedač i kritičar August Šenoa, čiji se spomenik danas tamo nalazi.

Spomenik Augustu Šenoi u Vlaškoj ulici

Slične objave