Subota, 15 lipnja, 2024

Preko 1.000 fotografija nekog drugog Zagreba

Poštedjet ću vas priče koju već svi dobro znate, mislim da nema smisla ponavljati jedno te isto, stoga preskačem taj uvod. Vratit ću se par tjedana unazad, 22. ožujka 2020. godine. Svi koji me poznaju, dobro znaju da bi 20 minuta nakon tog nedjeljnog potresa već bio u centru grada u lovu na kadrove, zanemarujući opasnosti koje vrebaju. Priznajem, to ne bi bio najpametniji potez, no eto… Nažalost, nisam bio u mogućnosti doći u grad još nekoliko dana nakon potresa, sve do 25. ožujka. Tada sam prvi put imao priliku zabilježiti zagrebačke ulice pogođene potresom i Koronavirusom, ali i – snijegom.

Sva ta tri elementa možete vidjeti na fotografiji dolje.

Od tog dana, 25. ožujka, trudio sam se što češće pojavljivati u gradu kako bi mogao nastaviti loviti kadrove nekog drugog Zagreba, iz čega je i proizašao istoimeni serijal – Neki drugi Zagreb. U 3 tjedna obilaženja centra grada, skupilo se čak preko 1.000 fotografija zagrebačkih ulica, zgrada, kuća, palača, trgova i parkova koji prikazuju grad pogođen Koronavirusom i potresom.

Iako je riječ o dosta depresivnim fotografijama koje nas uporno podsjećaju da barem pokušamo prestati uzimati mnogo toga zdravo za gotovo, smatram da pričaju jaku priču. Tko bi rekao da ćemo u proljeće 2020. godine satima čekati na ulazak u trgovinu, na ulicama suptilno izbjegavati prolaznike u strahu od prijenosa virusa, da će nam nedostajati ispijanje kave u najdražem kafiću… Tko bi rekao da ćemo u proljeće 2020. godine živjeti nekim drugim životima?

Da, možda nešto i naučimo iz ove lekcije.

Vratimo se na razlog ove objave – fotografije. Na portalu licegrada.media, gdje se nalazi baza zagrebačkih fotografija koja trenutno broji preko 48.000 fotografija, možete pogledati (klik na grafiku ispod ovog teksta) sve fotografije zagrebačkih ulica pogođenih dvjema elementarnim nepogodama u svega nekoliko tjedana.

Ja se planiram vratiti na zagrebačke ulice kako bi nastavio loviti nove kadrove jer je to moj posao, no ako baš ne morate izlaziti van, nemojte to činiti. Spašavanje svijeta iz udobnosti svog kauča pred TV-om dok u ruci držite mobitel ne zvuči nimalo loše, zar ne?

#ostanidoma

Slične objave