Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Predstava Faustov Mefisto u povodu 35 godina profesionalnog djelovanja Slavka Jurage

U nedjelju, 10. studenog 2019. godine u 20 sati povodom trideset i pet godina profesionalnog djelovanja Slavka Jurage od kojih je dvadeset godina prvak HNK Zagreb, održat će se predstava Faustov Mefisto nastala u koprodukciji Aplauz teatra, Festum Umag te HNK u Zagrebu.

Glumac – Faust nalazi se na vrhuncu svoje glumačke karijere i u godinama kada bi želio da ga se poštuje; no, tijekom proba za novu predstavu stvari odmiču njegovoj kontroli – redateljica želi svoju predstavu, ravnateljica svoju, glumac svoji a kazališni duhovi svoju. Glumac ispada manipuliran i od kazališne i više sile. Glumac – Faust nakon što je čitav svoj život proučavao i naučavao; filozofiju, teologiju, aritmetiku, astronomiju, alkemiju, …u potrazi za odgovorima, odluči svoju dušu prodati Mephistu u zamjenu za “još jednu priliku” – da još jednom proživi svoj život i da pokuša dokučiti odgovore na vječna pitanja.

U adaptaciji Aplauz Teatra, odnosno Mire Muhoberac, Faust (Slavko Juraga) moli Mephista (Marko Juraga) da mu pokloni mladost čime se stvara novi kontekst Goetheove drame činjenicom da su dva glavna glumca otac i sin. “Put do pakla popločan je dobrim namjerama” – otac želi zaštiti sina od mogućih pogrešaka u životu, koje je i sam činio. Sin, s druge strane, dokazuje se ocu da je spreman “živjeti svoj život” no i dalje “opterećen” očevim pogledima na svijet stvara svoju istinu i gradi svoj život.

Slične objave