Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Povijesna kulturna dobra grada Zagreba koja okružuju zagrebački perivoj Zrinjevac

Osim po Glazbenom paviljonu, fontani, dva bazena te meteorološkom stupu na sjevernoj strani parka, Zrinjevac je poznat i po prekrasnim palačama koje ga okružuju.

U ovom članku pisat ćemo o šest palača koje su svjedoci duge zagrebačke povijesti.

Palača Buratti dom je Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Park Zrinjevac je okružen prekrasnim palačama, a na sjevernom dijelu parka se nalazi možda i najdominantnija. Riječ je o palači Buratti u kojoj se danas nalazi Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Palača Buratti je trokatna stambeno najamna palača tlocrtnog oblika “U”, koja je sagrađena 1876.-77. godine prema projektu tvrtke Grahor i Klein, a za dr. Ivana Burattija.

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Između parka Zrinjevac i Trga Josipa Jurja Strossmayera smjestila se palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – skraćeno HAZU.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kod parka Zrinjevac

Palača HAZU je slobodnostojeća dvokatna palača sagrađena 1877.-1880. godine prema projektu bečkog arhitekta Friedricha von Schmidta za Južnoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti s galerijom i arheološki odjel Zemaljskog narodnog muzeja.

Palača izgrađena za investitora Bogdana Medakovića

Na zapadnoj strani parka Zrinjevac, nalazi se palača Medaković, točnije, na adresi Trg Nikole Zrinskog 15.

Palaču Medaković, inače ugrađenu dvokatnicu, izgradio je 1885. godine zagrebački graditelj Janko Jambrišak. Palača je izgrađena za investitora dr. Bogdana Medakovića.

Palača Vranyczany-Dobrinović u koju se smjestio Arheološki muzej

Palača Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, u kojoj se nalazi Arheološki muzej, ugrađena je stambena dvokatnica s mezaninom sagrađena za karlovačkog industrijalca baruna Dragana Vranyczany-Dobrinovića 1878.-1879. godine.

Zgrada je sagrađena prema projektu zagrebačkog graditelja Ferdinanda Kondrata.

Kuća izgrađena za Stjepana Antolkovića s cvjetnim motivima na pročelju

Na istočnom dijelu parka Zrinjevac, kod Đorđićeve ulice, nalazi se dvokatna stambena uglovnica izgrađena 1902.-03. godine prema projektu Janka Holjca za dr. Stjepana Antolkovića, prema komu je i dobila ime.

Sam ugao kuće, kao i pročelje prema trgu, raščlanjeni su plitkim rizalitima naglašenim atikom iznad konzolnog završnog vijenca.

Palača koja je izgrađena za baruna Ljudevita Ožegovića

Na zapadnom dijelu Zrinjevca, kod Berislavićeve ulice, nalazi se palača Ožegović koja je izgrađena 1874.-75. godine prema projektu Ivana Plochbergera.

Trokatna stambena najamna uglovnica u prizemlju je imala kavanu “Zagreb”, koja je adaptirana 1895., a zatvorena 1954. godine.

Slične objave