Predavanje u Arheološkom muzeju u sklopu programa Branimirova godina

Arheološki muzej u Zagrebu Vas poziva na predavanje u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina – “Nakit i drugi predmeti umjetničkog obrta s područja srednjovjekovne Hrvatske”.

Predavanje će se održati u četvrtak, 04. listopada 2018. godine, s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja. Predavačica je dr. sc Maja Petrinec, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Najveći broj nalaza nakita i drugih zlatarskih proizvoda s područja Hrvatske kneževine/kraljevine rezultat je arheoloških istraživanja ranosrednjovjekovnih grobalja. Već se u najranijem sloju tih grobalja (8. i rano 9. stoljeće) pojavljuju luksuzni primjerci nakita koji su u širokoj uporabi kod raznih naroda na prostoru srednje, istočne i jugoistočne Europe.

U zaleđe dalmatinske obale nastanjeno slavenskim i hrvatskim plemenima taj nakit pristiže iz gradova Bizantske Dalmacije (Zadar, Trogir, Split). Tijekom 9. stoljeća dolazi do procvata zlatarstva, a produkcija prvih novih nakitnih oblika pada upravo u doba vladavine kneza Branimira. To je inače razdoblje mira, graditeljskog i klesarskog poleta i sveopćeg napretka kada se zamjećuju i prve znatne promjene u okviru ranosrednjovjekovnih grobalja na kojima pronalazimo tzv. velike sljepoočničarke i druge nakitne predmete koji će postati vodeći tipovi tijekom cijelog 10. stoljeća.

Značaj zlatarskog obrta u obalnim gradovima nastavlja se kroz sljedeća razdoblja te se i dalje odražava kroz luksuzne grobne nalaze s grobalja razvijenog i kasnog srednjeg vijeka.

Slične objave