Četvrtak, 28 rujna, 2023

Predavanje “Spuštanje na crveni planet” u Tehničkom muzeju N. Tesla

U četvrtak, 22. studenog 2018. u 18 sati u kinodvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla održati će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu “Spuštanje na crveni planet”, koje će održati Ante Radonić.

Povod predavanju je dolazak nove svemirske letjelice do planeta Marsa. Međuplanetarna letjelica “InSight” agencije NASA, nakon više od pola godine putovanja, 26. studenog treba se spustiti na površinu crvenog planeta. Tom prilikom započeti će nove vrste istraživanja kakve dosad nije provodila nijedna letjelica koja se tamo spustila.

U predavanju će biti riječi o tehničkim karakteristikama najnovijeg Marsovog landera. Saznat ćemo što će se sve događati tijekom šest kritičnih minuta spuštanja u atmosferi Marsa. Letjelica će u atmosferu Marsa uletjeti sa brzinom od 5,5 km u sekundi. Poslije aerodinamičkog kočenja uz korištenje toplotnog štita biti će otvoren padobran i na kraju će biti uključeni raketni motori za meko spuštanje na površinu.

Saznat ćemo i o planovima za Mars predviđenima za ostvarenje u slijedećim godinama.

Predavanje će biti popraćeno slikama.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja na dan predavanja, a bitno je napomenuti da je broj ulaznica ograničen!

Slične objave